Povežite se s nama

Vijesti

NZZJZ PGŽ u Kostreni obilježio Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba

Objavljeno

na
U petak, 29. rujna 2023. godine Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije obilježio je Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba zajedničkom milenijskom fotografijom i javnozdravstvenom akcijom – šetnjom kostrenskom šetnicom koja je započela od parkinga JK GALEB.

Osim djelatnika NZZJZ PGŽ, obilježavanju su prisustvovala i djeca kostrenskog Dječjeg vrtića Zlatna ribica, učenici OŠ Kostrena te članovi Matice umirovljenika grada Rijeka te Liga protiv raka PGŽ.

Svjetska kardiološka federacija započela je s obilježavanjem Svjetskog dana srca 2000. godine s ciljem educiranja javnosti o mogućnostima sprječavanja kardiovaskularnih bolesti, a ovogodišnje obilježavanje provodi se pod geslom “Koristi srce, upoznaj srce”. Naime, bolesti srca i krvožilnog sustava kao jedna od skupina unutar kroničnih nezaraznih bolesti, vodeći su uzrok smrti u svijetu. U Primorsko-goranskoj županiji od kardiovaskularnih bolesti u 2021. godini umrlo je čak 36%stanovništva.

“Upravo su ovakvi datumi mogućnost da javnosti odašiljemo poruku da se o zdravlju treba početi brinuti od malih nogu. Usvajanjem zdravog stila života kao što je zdrava prehrana i tjelesna aktivnost možemo prevenirati čak 80% pojavnosti srčanožilnih bolesti i spriječiti čak 50% prijevremenih smrti”, kazala je prim. Helena Glibotić Kresina, dr. med, dodavši kako zdrav život uključuje mediteransku prehranu, redovitu tjelovježbu te izbjegavanje hrane zasićene masnim kiselinama, pušenja i sjedilačkog načina života.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ provodi je i Nacionalni program probira i ranog otkrivanja porodične hiperkolesterolemije kod djece prije upisa u prvi razred osnovne škole. Riječ je o nasljednom poremećaju koji dovodi do visokih razina kolesterola u krvi.

“U Primorsko-goranskoj županiji skoro 90% djece imalo je normalne rezultate kolesterola. Oni koji su u rizičnoj kategoriji njih je bilo oko 140 te smo imali 22 djece koji su imali povišeni kolesterol. Oni koji imaju homozigotnu porodičnu hiperkolesterolemiju umiru prije pedesete godine života, dok se isto može dogoditi i onima koji imaju heterozigotnu i koji se ne pridržavaju određenih mjera”, rekla je prim. Nataša Dragaš-Zubalj, dr.med.

Naredna aktivnost obilježavanja Svjetskog dana srca i Međunarodnog dana starijih osoba u organizaciji NZZJZ održat će se u utorak, 3. listopada u suorganizaciji KŠR Gorovo i Maticom umirovljenika Grada Rijeke. Organizirano je vježbanje, nordijsko hodanje te mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, a građanima će biti dostupni i savjeti nutricionista.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže