Povežite se s nama

Vijesti

Obala Lokvarskoga jezera blista nakon akcije čišćenja mladih izviđača

Objavljeno

na

Obala Lokvarskoga jezera, omiljenoga među sportašima, rekreativcima i brojnim turistima koji žele pobjeći od ljetnih vrućina, zablistala je nakon što su današnje prijepodne mladi izviđači iz odreda „Jarun“ proveli u akciji njezina čišćenja. Tijekom izviđačkoga kampiranja očistili su od ambalažnoga i drugoga otpada dva kilometra obale toga gorskokotarskog bisera podno Risnjaka u želji da se oduže lokalnoj zajednici i samoj prirodi u kojoj često borave. 

„Lokvarsko i Mrzlovodičko jezero omogućuju nam da uživamo u njihovoj nedirnutoj prirodi, skrivenim uvalama, planinskoj flori i životinjskome svijetu, a samo je jedan pogled na te bisere dovoljan da shvatite zašto su omiljena odredišta namjernika i slučajnih putnika željnih odmora u prirodi. Ipak, posljedica je velike turističke posjećenosti određena količina otpada, stoga je održavanje čistoće obale najmanje što bi svaki posjetitelj morao za ova jezera učiniti. Zato smo naš dvotjedni boravak ovdje odlučili iskoristiti i za akciju čišćenja kako bismo naše sudionike, ali i ostale posjetitelje naučili da je prevencija najbolje rješenje te ih osvijestili o posljedicama nebrige za prirodu. Kao i sve svjetske izviđačke organizacije vodimo se geslom „Ne ostavi traga“, što znači da prirodu u kojoj boravimo moramo ostaviti u što sličnijemu stanju onomu u kojemu smo je zatekli. Voljeli bismo da se u budućnosti svi posjetitelji vode tim geslom“, rekao je Zdravko Crnković, tajnik izviđačkoga odreda „Jarun“.

Akcija čišćenja, za koju je Coca-Cola u Hrvatskoj osigurala potrebnu opremu, održana je u sklopu njezina društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora, koji se provodi drugu godinu zaredom. Projekt je usmjeren na očuvanje područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiče se i podržava akcije čišćenja obala te podiže svijest stanovništva o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. U prošloj je godini širom Hrvatske održano 12 akcija čišćenja, dosad ih se u novoj sezoni održalo devet, a do kraja listopada planira se još 11 akcija.

„U Coca-Coli svjesni smo da je problem onečišćenja okoliša jedan od najvećih s kojima se svijet danas suočava. Projekt Od izvora do mora jedan je od načina na koji i mi, u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva, želimo pridonijeti njegovu rješavanju, odnosno očuvanju hrvatskih prirodnih ljepota i čistoći okoliša. Drago nam da je projekt naišao na tako dobar odziv udruga i građana. To znači da su mnogi prepoznali njegov cilj. Potaknuti dobrim prošlogodišnjim rezultatima nadamo se sudjelovanju još većega broja udruga i građana ove godine, a time i još manjoj količini otpada u našemu okruženju”, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Sve udruge zainteresirane za organizaciju akcija čišćenja mogu se do kraja listopada 2019. prijaviti putem mrežne stranice www.odizvoradomora.hr, a organizatori triju akcija u kojima će biti prikupljeno najviše otpada po sudioniku bit će nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5000 kuna na kraju ovogodišnjega, drugoga ciklusa projekta, navodi se u priopćenju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram