Povežite se s nama

Vijesti

Obersnel: Grad bi možda kupio Teatro Fenice kad bi se moglo platiti u ratama

Objavljeno

na


Vijećnik Marinko Koljanin (Nezavisni) na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke je postavio pitanje u vezi Teatra Fenice, za čiju je kupnju Grad odbio ponudu stečajnog upravitelja da se zgrada kupi za 11,5 milijuna kuna.

Pitao je gradonačelnika kakva će biti sudbina te zgrade, da li se može očekivati kupnja ili je to taktika kojom se čeka niža cijena.

“Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako ponuda stečajnog upravitelja još nije odbijena jer je ta točka na dnevnom redu sjednice i Vijeće će o tome donijeti konačnu odluku. On je to odbio, jer koliko god je ta cijena prihvatljiva, u ovom trenutku, nakon svega što se događa u gospodarstvu i poteškoća u punjenju proračuna, ne vidi gdje naći tih 11,5 milijuna kuna. Stečajni zakon traži da iznos plati odmah unutar 8 dana. Kada bi se moglo plaćati na drugi način, u ratama, onda bi se moglo o tome razgovarati. Drugi način je zaduživanje putem kredita, što je isto neizvodivo jer se mora raspisati natječaj za ponude banaka, zatim dobiti suglasnost Vlade za zaduženje, što iziskuje vremena”, rekao je Obersnel.

Gradonačelnik je kazao kako se nadao da će možda doći do dogovora sa županijom, da se u to ide zajednički, ali i oni imaju istu odluku o odbijanju ponude na današnjoj Skupštini. “Ako se nitko ne prijavi stečajni upravitelj će biti dužan ponoviti natječaj s nižom cijenom. Nije riječ samo o kupnji zgrade. To je i obveza za uređenje zgrade koje prema nekim procjenama stoji najmanje 25 milijuna kuna. Ako do kupnje i dođe, treba se nadati da će biti nekih europskih natječaja za zaštitu kulture baštine. U svakom slučaju čak i da netko Teatro Fenice kupi, tu zgradu može jedino koristiti kao kino, kazališni ili kongresni centar bez nekih većih intervencija u i na prostoru, a ne za druge komercijalne svrhe, jer je pod zaštitom”, istaknuo je Obersnel.

Koljanin je replicirao kako mu je neshvatljivo da Grad s proračunom preko jedne milijarde i Županija s pola tog iznosa to ne mogu realizirati zajednički i da županija nikada nije sudjelovala u nijednom kapitalnom projektu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram