Povežite se s namaDa se danas održavaju izbori za gradonačelnika Rijeke, kandidat SDP-a i lijeve koalicije Vojko Obersnel dobio bi 36,1 posto glasova, i sigurno je da bi se našao u drugom krugu izbora. Slijede ga nezavisni Hrvoje Burić sa 20,6 posto glasova, te HDZ-ov Kristijan Staničić sa 12,6 posto, piše Novi list.

Anketu koja je to utvrdila provela je Promocija plus terenskim ispitivanjem 600 ljudi na području grada Rijeke od 19. do 21. ožujka ove godine. Ispitivanje su naručile dvije političke stranke odnosno liste koje će se natjecati.

Prema tim preferencijama, nakon Obersnela, Burića i Staničića, slijedi nezavisni kandidat Marinko Koljanin sa 6,6 posto glasova, a gotovo do u zarez istu podršku ima kandidat Liste za Rijeku Danko Švorinić sa 6,3 posto. U ime Akcije mladih Andrej Briščik dobiva 6,0 posto glasova, potom slijedi Juraj Bukša iz HNS-a sa 5,7 posto te Goran Sišak kao nezavisni sa 2,6 posto, dok bi svi ostali dobili 3,4 posto. Ovdje je riječ o preferencijama osoba koje su se izjasnile da bi sigurno izašle na izbore i znaju za koga bi glasali.

Prema toj anketi, dakle, Riječane sigurno čeka drugi krug izbora za gradonačelnika, jer kandidat mora osvojiti preko 50 posto glasova da bi se proglasio pobjednikom. Kao što je poznato, aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel na prošlim je izborima 2013. godine također pobjedu odnio tek u drugom krugu izbora – konkurent mu je bio Hrvoje Burić, koji bi mogao ponoviti taj rezultat da bude drugi po broju glasova, unatoč tome što je ovoga puta nezavisni, a HDZ ima svog kandidata Kristijana Staničića.

Što se lista za Gradsko vijeće Rijeke tiče, prema ovom istraživanju za koaliciju SDP-PGS-HSU-IDS-SDSS glasalo bi 37,7 posto birača, za HDZ 19,5 posto, kombinaciju Akcija mladih-Živi zid 7,9 posto, Listu za Rijeku 7,6 posto, a za listu Hrvoja Burića Rijeka budućnosti 6,2 posto. Prag bi prešao i Most, koji još nije istaknuo svog kandidata za gradonačelnika, te HNS s također rubnih 5,4 posto. To znači da HNS-ovci uvelike riskiraju odlukom da ne podrže Obersnela i SDP na ovim izborima, te da napuste veliku SDP-ovu koaliciju, jer ako ih D’Hont ne pomazi, mogli bi sa ovim rezultatom ostati i ispod crte ukoliko se glasovi rasprše u preračunu u mandate. Ispod crte ostali bi Pametno sa 2,7 posto, lista Goran Sišak sa također, 2,7 posto, Promijenimo Hrvatsku sa 2,4 posto, te ostali sa 2,4 posto, javlja Novi list.