Povežite se s namaSlijedom HINA-ine vijesti koju su jučer i danas prenijeli mnogi mediji o sastanku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, a koja zapravo citira priopćenje upućeno od strane Ministarstva kulture, riječki gradonačelnik ispravlja netočne navode iz tog priopćenja.

“Netočno je priopćeno iz Ministarstva, a onda i netočno preneseno u objavljenoj vijesti da me ministar Hasanbegović izvijestio o kriterijima raspodjele sredstava Ministarstva kulture za 2016. godinu za program HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Ministar mi na navedenom sastanku nije pojasnio ni kriterije ni razloge uskrate sredstava za financiranje kompletnog programa Hrvatske drame u riječkom kazalištu u 2016. godini.

Na navedenom sam sastanku stoga izričito još jednom zatražio od ministra dostavu pisanog očitovanja o razlozima drastičnog smanjenja sredstava za riječki HNK za 2016. godinu u odnosu na 2015. godinu, tim više što su se u medijima pojavile izjave članova kulturnog vijeća koje je procjenjivalo programe iz kojih sam shvatio da je s njihove strane predložen značajno veći iznos za sufinanciranje riječkog HNK od onoga koji je u konačnici odobren.

Prema navodima u priopćenju koje je poslalo Ministarstvo kulture dalo bi se zaključiti da smo razjasnili nejasnoće vezane uz financiranje programa riječkog HNK za 2016, no to nije točno. Kriterije i razloge ministar nije pojasnio i ja još uvijek očekujem njegov pisani odgovor”, poručuje riječki gradonačelnik.

S obzirom na to da je najavljen i njihov sastanak uskoro u Rijeci, možemo se samo nadati da će dosadašnji brojni nesporazumi biti riješeni, kako bi se započela kvalitetna suradnja, naročito s obzirom na to da je Rijeka proglašena Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine.