Povežite se s namaJedna Riječanka ovog se četvrtka, 4. siječnja, javila uživo telefonom u emisiju “Grad i Vi, dragi Vi” na Radio Rijeci u kojoj je gostovao gradonačelnik Vojko Obersnel, a zanimao ju je sustav odvoza smeća, odnosno otpada od strane gradskog komunalnog društva Čistoća.

“Kod nas se još ni baje ne prazne redovno, stalno vidimo slike prekrcanih baja. Otpad koji mi građani recikliramo se trese u isti kamion, osim papira koji se posebno izdvaja. Zanima me u kojem smjeru ide Rijeka”, rekla je jedna Riječanka, a nakon toga je krenula rasprava…

“Mislim da ste malo pobrkali sliku, jer ste ovih dana mogli vidjeti one gradove koji grade fontane kako su tek krenuli s projektom primarne selekcije. Na svim mjestima gdje se prikuplja otpad su postavljene barem četiri kante za selekciju otpada”, poručio je Obersnel, a odmah stiže i odgovor: “Mi odvajamo, ali sve ide u isti kamion. Stalno to gledamo i ne možemo vjerovati, to se događa ispred naših domova”, ističe Riječanka.

“Onda lijepo sjednite u taj kamion, pa ćete vidjeti kamo oni voze. Kamioni su isti, nema kamiona za svaku frakciju, ali kad skuplja papir ili neku drugu frakciju, onda skuplja samo to, a ne komunalni otpad”, odgovara gradonačelnik, ali neimenovana Riječanka i dalje ne vjeruje u takav odgovor.

“To nije istina, na to godinama upozoravamo. Od gospođe iz Čistoće dobivamo odgovor da to nije tako, ali to se tako radi. Gledamo ispred svojih domova kako kamion dođe pred naše domove i uzme nerazvrstani otpad, metal, plastiku i sve istrese odjednom u isti kamion”, poručuje, a Obersnel odgovara kako postoji nekoliko kamiona koji imaju odvojene spremnike te da se njoj samo to čini.

“Ja odgovorno tvrdim da se jedino papir posebno odvozi”, još jednom ističe Riječanka, a nakon toga je gradonačelnik povisio ton…

“A, dobro gledajte, nema smisla da se s vama natežem, jer vi ne vjerujete meni, a ja znam da niste u pravu, pa uživajte i dalje u onima koji grade fontane i koji nemaju sanirano odlagalište, niti imaju centar za zbrinjavanje i gospodarenje otpadom, ali svatko ima svoje prioritete u životu”, odgovorio je Obersnel.