Povežite se s nama

Vijesti

Obersnel i Smojver tvrde da su autobusi Autotroleja sigurni, Braut sugerira poskupljenje parkiranja da se potakne korištenje autobusa

Objavljeno

na

Smojver i Obersnel (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)Ovog tjedna na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke vrlo dugo se raspravljalo o situaciji u komunalnom gradskom društvu Autotrolej.

Izvješće o stanju o Autotroleju podnijeli su direktor Autotroleja Alberto Kontuš i Željko Smojver, direktor Rijeka plusa, tvrtke koja je zadužena za održavanje voznog parka gradskog javnog prijevoznika. Kontuš je istaknuo kako je glavni problem Autotroleja nedostatak vozača, kojih je na kraju godine bilo 313 u odnosu na planskih 363. Neovisno o nedostatku vozača, u 2018. godini je odrađeno 8,9 milijuna ugovornih kilometara u javnom prijevozu, ali uz brojne prekovremene sate i neiskorištene godišnje odmore. Kad je krajem protekle godine u mirovinu iznenada otišlo 15 vozača, postalo je vrlo teško realizirati ugovorene kilometre, što je dovelo do privremenog smanjenja gradskog i prigradskog voznog reda. U prvih devet mjeseci protekle godine došlo je do pada korisnika pokaznih i pojedinačnih karata te smanjenja komercijalnih prihoda, te je ukupni pad prihoda od prodaje iznosi 3,2 milijuna kuna, čime se nastavlja negativan trend posljednjih pet godina, kada su – uz nepromijenjene cijene usluga – prihodi od prodaje smanjeni za 12 milijuna kuna.

Kadrovskih problema ima i Rijeka plus, budući da je služba održavanja zbog otvorenosti EU tržišta suočena sa trendom odljeva kvalificirane radne snage. Kako je kazao direktor Smojver, sve do sada provedene stimulativne mjere nisu polučile rezultate.

Autrotrolej raspolaže s ukupno 173 autobusa, prosječna starost voznog parka je preko 12 godina dok je prosječna kilometraža po vozilu 585.000 kilometara, čak 89 vozila je blizu 1.000.000 prijeđenih kilometara, što ukazuje na potrebu za intenzivnijim održavanjem vozila. Godišnje se ostvari 77.000 radnih naloga za kontrolu ispravnosti vozila i servisiranje/popravak, a statistika pokazuje kako se broj radnih naloga na približno istoj razini kao prethodne godine.

Tijekom 2018. godine evidentirano 8 incidentnih situacija u kojima je došlo do samozapaljenja motornog prostora autobusa i jedna incidentna situacija u kojoj je došlo do samopokretanja autobusa uslijed kvara na ručnoj kočnici. „Osvrtom na posljednje incidentne situacije uzrokovane samozapaljenjima autobusa, a sa kojim je upoznata svekolika javnost, želimo odgovorno i transparentno iznijeti da je svaki slučaj nastanka požara na vozilima potkrijepljen nalazima sudskog vještaka strojarske i prometne struke, u kojima je jasno iznijeto da da niti jedan od požara nije nastao kao posljedica ljudskog faktora izazvanog nemarnim, nestručnim ili neprofesionalnim održavanjem,“ kazao je Smojver, dodajući:

Smojver: Vozila Autotroleja sigurna za prijevoz

„Prije svega, želimo odgovorno poručiti svim korisnicima javnog gradskog prijevoza da su vozila KD Autotroleja sigurna za prijevoz te da svako vozilo, svakodnevno i bez izuzetaka sukladno Pravilniku o tehničkim pregledima i propisanim pravilima i procedurama, prolazi kontrolu ispravnosti od stručno kvalificiranog osoblja te da se isto pušta u promet isključivo nakon što je obavljena višestruka kontrola od strane nadležnih službi,“ poručio je Smojver.

U prva dva mjeseca 2019. godine nastavljena je operativna i financijska stabilizacija Autotroleja. Od početka godine do sredine veljače zaposleno je 8 vozača, pretežno umirovljenika, tako da je sadašnje stanje 321. Prikupljeno je pedesetak kandidata za program prekvalifikacije i doškolovanja. Potpisan je aneks kolektivnog ugovora kojim se stimulira i nagrađuje rad vozača te destimulira odlazak na bolovanje. U cilju osnovnog strateškog cilja za 2019. godinu – konsolidiranja društva na način da se maksimalno usmjere svi resursi na poboljšanje usluge javnog prijevoza – ne ugovaraju se novi komercijalni poslovi, a u dogovoru s Gradom Rijekom kao većinskim vlasnikom razmatra se mogućnost povećanja plaće vozača, koje su u bruto iznosu za 12% manja od hrvatskog prosjeka te servisera, čija je prosječna bruto plaća za 22% manja od hrvatskog prosjeka.

U pogledu osiguranja dovoljnog broja tehnički ispravnih vozila društvo je preuzelo aktivnost Kontrole ispravnosti vozila te je pokrenut „pilot projekt“ preuzimanja „malih popravaka do 1 sat“ od Rijeka plusa na Autotrolej, a sve u cilju rasterećenja servisa za velike popravke.

Nadalje, u rujnu 2019. godine očekuje se nabava novih 22 autobusa, zadnjem kvartalu 2020. godine očekuje se nabava dodatnih 32 novih autobusa, sve putem EU fondova. Dolaskom novih autobusa rashodovati će se šezdeset najstarijih autobusa iz postojećeg voznog parka, sukladno standardima EU novi vozni park Autotroleja će brojati 160 vozila. Realizacijom navedenih nabava obnovit će se gotovo trećina voznog parka što će značajno smanjiti prosječnu starost i samim time će se poboljšati uvjeti za obavljanje djelatnosti prijevoza te smanjiti troškove održavanja.

Odgovarajući na vijećnička pitanja, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako nema mjesta za paniku – nitko ne skriva da problemi ne postoje, ali oni se rješavaju.
„Donošenje nove Odluke o komunalnoj naknadi omogućit će nam da oslobodimo dio poreznog novca i usmjerimo ih u pojačane subvencije prema Autotroleju, da bi na taj način osigurali dovoljno novaca za povećanje plaća, u kontekstu mogućeg,“ kazao je gradonačelnik, ocjenjujući da su problemi s kvarovima autobusa u javnosti ispotencirani te da su se kvarovi događali i do sada, kao i to da se sa sličnim problemima kao što je Rijeka nose i ostalih hrvatskih gradovi.

Uprave Autotroleja su dobile zadatak da naprave i kratkoročne i dugoročne planove prevladavanja problema. Također, izradit će se prijedlog novog sustava voznog reda na gradskim i prigradskim linijama s ciljem postizanja optimalnog odnosa cijene i kvalitete usluge. Vlasnicima će se predložiti poslovni plan sa više mogućih scenarija, koji će biti bazirani na različitim razinama opsega usluge prijevoza (različiti broj kilometara), a iz predloženog će vlasnici odabrati optimalni opseg usluge u skladu sa mogućnostima financiranja subvencije.

Vijećnik Vojko Braut (SDP) tijekom rasprave istaknuo je i kako bi trebalo ozbiljno razmotriti poskupljenje parkiranja u centru Rijeke kako bi se potaknulo veći broj stanovnika na korištenje javnog gradskog prijevoza.

Prihvaćen je i prijedlog kluba vijećnika SDP-Laburisti-SDSS, kojim se zadužuje gradonačelnika da sačini analizu prometne situacije na razini grada i predloži mjere učinkovitijeg korištenja javnog prijevoza.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram