Povežite se s namaPotaknut najavom ministra zdravlja Darija Nakića o reorganizaciji bolničkog zdravstva u Hrvatskoj u kojoj se Rijeka spominje kao jedan od regionalnih bolničkih centara, gradonačelnik Vojko Obersnel na svojoj redovnoj konferenciji za medije uputio je poziv Vladi Republike Hrvatske da nastavi s izgradnjom nove riječke bolnice na Trsatu.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je nakon formiranja nove Vlade jedna od njegovih prvih želja bila dobiti konkretan odgovor na pitanju o planiranim događanjima u narednom razdoblju vezano za izgradnju riječke bolnice. „To je nešto o čemu se predugo govori iako su konačno stvoreni svi potrebni preduvjeti da se krene s izgradnjom novog kliničko-bolničkog centra na Trsatu“, rekao je gradonačelnik. Pritom je podsjetio na sve što je dosad napravljeno, od riješenih imovinsko-pravnih odnosa, preko prepuštanja gradskog zemljište bivše vojarne na Trsatu i dijela zemljišta na kojem su bile kazališne radionice, do Vladine odluke o davanju jamstva za izgradnju bolnice na iznos od 700, odnosno 400 milijuna kuna. “Jednostavno sam smatrao da nema više nikakvih prepreka da se ne krene s izgradnjom riječke bolnice“, rekao je Obersnel.

Nakon upućenog pisma ministru Nakiću, gradonačelnik se s njim sastao još 7. ožujka kada su razgovarali o različitim modelima mogućnosti izgradnje nove bolnice, no od tada Grad Rijeka nema novih saznanja o daljnjim planovima. „Bio sam stanovišta da je najoptimalnija varijanta da se u prvoj fazi što prije krene s izgradnjom Pedijatrije i Ginekologije, za što postoji sva potrebna dokumentacija. Dapače, Uprava KBC-a je čak raspisala i natječaj za početak nekih građevinskih radova. No od tog sastanka prošla su puna dva mjeseca, a mi i dalje nemamo nikakvih saznanja što će se dalje događati s izgradnjom novog, kliničko-bolničkog centra na Trsatu“, rekao je Obersnel.

Istaknuo je kako je Rijeci ta bolnica itekako potrebna, jer svatko tko je bio u postojećim zgradama, od Kantride preko Rijeke do Sušaka, može i sam svjedočiti u kojem stanju su te zgrade, izgrađene prije više od stotinu godina, uz izuzetak zgrada Poliklinike na Sušaku i Ginekologije u Rijeci koje su građene samodoprinosom.

„Ne vidim niti jednog razloga da se ne krene s ozbiljnijim aktivnostima na izgradnji novog KBC-a u Rijeci, i to je, dakle, poruka koju želim uputiti i Vladi RH i ministru zdravlja Nakiću, ali i novim članovima Upravnog vijeća KBC-a, koji su svi iz Rijeke i svi politički aktivni. Dapače, jedna od članica je i zastupnica u Hrvatskom saboru. Naravno da i od njih očekujem angažman kako bi aktivnosti oko izgradnje bolnice u Rijeci, iz sfere papira konačno priešle u sferu građevinskih radova“, rekao je gradonačelnik Obersnel.

Osvrnuvši se na najavu reorganizacije bolničkih centara, gradonačelnik je kazao kako ne zna u potpunosti što se točno misli pod svrstavanjem Rijeke u kategoriju regionalnog centra, kakvi su Slavonski Brod, Varaždin i Zadar. „Nemam ništa protiv toga da Rijeka bude regionalni centar, u smislu bolnice kojoj gravitira određena regija, međutim, nadam se da to u ni u kom slučaju ne znači da postojeća bolnica u Rijeci, pa tako i nova, neće zadržati status kliničkog bolničkog centra, dakle visoko specijalizirane zdravstvene i znanstveno-istraživačke institucije sposobne obavljati najsloženije medicinske zahvate. Dapače, vjerujem i nadam se da će i Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržati inicijativu Sveučilišta u Rijeci da nova bolnica ima status sveučilišne bolnice“, zaključio je Obersnel.

Grad Rijeka