Povežite se s nama

Fiuman Plus

Obersnel otkrio pet omiljenih knjiga, na popisu je i “Tito”

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELLPortal Index redovno u posljednje brijeme istaknute pojedince u Hrvatskoj zamoli da navede svojih pet najdražih knjiga, a nedavno su to isto pitanje postavili i riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu. Evo kojih pet naslova je on odlučio istaknuti:

“Mediteranski brevijar” – Predrag Matvejević

“Mediteranski brevijar meni je apsolutno najbolja knjiga i svima koji djelo još nisu pročitali, toplo ga preporučujem. Matvejevićevi opisi, detalji koje primjećuje i njegovo golemo znanje knjigu čine zaista jedinstvenom i vjerujem da način na koji autor spaja činjenice i svoje impresije mnoge vraća ovoj knjizi da je kroz nova čitanja iznova otkrivaju i doživljavaju.”

“Vježbanje života” – Nedjeljko Fabrio

“Riječ je o kultnom romanu o povijesti Rijeke koji je kada je izdan sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, lako osvojio čitalačku, ali i kazališnu publiku jer je u riječkom HNK Ivana pl. Zajca pretočen u odlično prihvaćenu predstavu. Roman kroz život više generacija jedne obitelji donosi burnu i zanimljivu riječku povijest, a ovih ga dana opet čitam potaknut najavom riječkog kazališta o ponovnom postavljanju predstave, i to u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture. ”

“Isušena kaljuža” – Janko Polić Kamov

“Kamov je nepravedno zanemarivan pisac, Riječanin čija je umjetnost dugo bila neshvaćena, a kojem se danas tepa kao ocu hrvatske avangarde. Janko Polić Kamov bio je svestrani pisac, pjesnik, novelist i romanopisac, no bio je i buntovnik te anarhist kojeg tadašnja kulturna elita nije prihvaćala. Umro je razočaran i sam u Barceloni 1910. godine, u dobi od samo 24 godine, no ostavio je djela koja vrijedi pročitati, među njima svakako i roman Isušena kaljuža.”

“Ne nije dovoljno” – Naomi Klein

“Radi se o knjizi nagrađivane novinarke i aktivistice koja u ovom djelu smjelo brani tezu da je američki predsjednik Donald Trump oličenje gotovo svih najmračnijih i najpogibeljnijih trendova i proizvod moćnih sustava razmišljanja koji vrijednost ljudskoga života procjenjuju na temelju rase, vjere, spola, spolne orijentacije… Klein kaže kako su Trump i njegova administracija, ”sastavljena isključivo od milijardera i multimilijunaša”, utjelovljenje ”moćnoga ideološkog projekta slobodnog tržišta koji ratuje protiv svega javnog i društvenog”, a čiji je krajnji cilj globalno nametanje neoliberalizma s pomoću tzv. doktrine šoka.
Naomi Klein donosi odličnu analizu aktualne američke, pa i globalne političke i društvene situacije i svima koje zanimaju društveno angažirana djela, preporučujem ovu knjigu.”

“Tito” – Ivo i Slavko Goldstein

“Biografija Josipa Broza Tita detaljno ga prikazuje, kao i vrijeme u kojem je živio i djelovao. Nudi analitički prikaz te pokazuje svu kompleksnost jedne izuzetne osobe. Iako sam ovu izvrsnu knjigu već čitao, aktualna jeftina politička prepucavanja oko obnove broda Galeb, kojim se Tito rado koristio za svoja putovanja i koji će kao muzej biti dio riječkog projekta Europske prijestolnice kulture, potaknula su me da je ponovno pročitam i prisjetim se, primjerice, povijesne uloge koju je Broz imao kao antifašistički vođa u Drugom svjetskom ratu, ali i međunarodnog autoriteta i ugleda koji je stekao u svijetu.”

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram