Povežite se s nama

Vijesti

Obersnel: Ovogodišnji Riječki karneval najuspješniji do sada

Objavljeno

na
Na svojoj redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na netom završeni Riječki karneval te projekte sufinancirane iz Europskih fondova kojima se poboljšava kvaliteta života Riječana.

Ovogodišnji karneval generalno gledajući bio je izrazito uspješan – na Međunarodnoj karnevalskoj povorci nije bilo nikad više grupa, gledatelja i medijskog interesa, kao i interesa veleposlanika i diplomatskih predstavnika te predstavnike gradova prijatelja Rijeke, kojih je što na Humanitarnom karnevalskom balu, što onih koji su ostali i pratili Međunarodnu povorku, bilo preko dvadeset. Izrazito je uspješan bio i Karnevalski bal, na kojem je prema prvim procjenama, skupljeno oko 100 tisuća kuna za nabavku potrebne medicinske opreme za Kliniku za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

„Karneval, iako je izraz tradicije duboko ukorijenjene u ovaj kraj, ima i svoju turističku odnosno ekonomsku vrijednost. Nikada više nije bilo gostiju koji su nekoliko mjeseci unaprijed zakupili sve tribine i velik dio njih je ostao do samog kraja povorke. To se odražava i na činjenicu da ovih dana nije bilo slobodnog mjesta ni u Rijeci niti u riječkom okruženju, pa se može zaključiti kako je Riječki karneval sigurno jedna od manifestacija koja doprinosi stalnom rastu broja dolazaka i noćenja u Rijeci,“ kazao je gradonačelnik Obersnel istaknuvši kako je turistički promet u veljači bio 3% veći nego u istom razdoblju protekle godine, a cijela 2018. godina zaključena je sa 20-ak posto većom stopom dolazaka i noćenja nego godina prije.

To je dovelo do razvoja poduzetništva koji je do sada u Rijeci bio gotovo neprepoznatljiv – otvorilo se 15-ak hostela te je došlo do velike ekspanzije privatnog smještaja. Dok je 2015. godine bilo prijavljeno 567 kreveta, danas je registriran 4.571 ležaj, dakle osam puta više.

„Vjerujem da će dodatni iskorak predstavljati završetak investicije na Costabelli, gdje se gradi hotel i apartmansko naselje s oko 560 ležaja, a vlasnik koji je kupio zgradu bivšeg Elektromaterijala na ulazu u riječku bolnicu najavio je početak gradnje hotela sa preko 100 ležajeva do kraja godine. U narednih nekoliko godina povećat će se broj ležajeva u hotelskim kapacitetima. Kada se spomenutim projektima pridoda i namjera Jadran Hotela da obnovom hotelu Neboder dignu kategoriju na četiri zvjezdice te prošire kapacitete uređenjem hotela Park, na čemu intenzivno rade, vjerujem da ćemo umnogome riješiti boljku da u Rijeci kontinuirano nedostaje broj hotelskih ležajeva. To će pak otvoriti mogućnost da gosti koji u Rijeku dolaze zbog raznih događaja, kongresa ili seminara, više nisu smješteni u Opatiji, već u samoj Rijeci,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Bespovratna sredstva EU projekata vrijedna 1,5 milijardi kuna

Grad Rijeka do sada je povukao odnosno u postupku je povlačenja oko 1,5 milijardi kuna pa je gradonačelnik predstaviti EU projekte koji su u tijeku odnosno projekte za koje smo u nedavno dobivena bespovratna sredstva. Nakon do sada zahvaljujući EU sredstvima energetski obnovljenih 13 vrtića i škola, te obnove dva objekta koje su u tijeku, očekuje se raspisivanje natječaja za obnovu još šest objekata, među kojima je i Muzej grada Rijeke.

Svi projekti energetske obnove vrijedni su ukupno 96,4 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva od Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i fonda iznose 50,4 milijuna kuna, dok se iz gradskog proračuna osigurava 46 milijuna kuna. Također, očekuje se mogućnost prijave za sredstva Fonda za još 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Gradu Rijeci nedavno su odobrena EU sredstva i za izgradnju još jednog reciklažnog dvorišta u Ulici Jože Vlahovića, u iznosu od 781 tisuća kuna, dakle 85% ukupnih troškova projekta ukupno vrijednog 1,1 milijuna kuna. Trenutno su u Gradu Rijeci u funkciji dva reciklažna dvorišta, u Mihačevoj dragi i na Pehlinu, te dva mobilna reciklažna dvorišta. Novo reciklažno dvorište uredit će se u jednoj od hala bivše tvornice Torpedo, a očekuje se da će biti izgrađeno do kraja ljeta. Na ovaj način dodatno će se potaknuti građani na odvojeno prikupljanje otpada.

U vezi s gospodarenjem otpadom je i projekt izgradnje sortirnice korisnog otpada vrijedan 30 milijuna kuna. Projekt i građevinska dozvola za izgradnju sortinice na području Mihačeve drage su spremni, a projekt će se prijaviti na natječaj za dodjelu sredstava iz fondova Europske unije.

Sredstvima europskih fondova nabavit će se i novi autobusi za javni gradski prijevoz, pa će tako riječkim ulicama za godinu i pol voziti 54 nova autobusa. Od toga, 22 autobusa će Autotrolej kupiti zahvaljujući bespovratnim sredstvima od 38 milijuna kuna, dok će ostali autobusi biti nabavljeni kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka. Riječ je o projektu „Jačanje sustava javnog prijevoza“, koji uključuje nabavku 32 nova autobusa, implementaciju sustava najave autobusa na autobusna stajališta, izradu mobilne i web aplikacije te uvođenje pametnih semafora na šest raskrižja. Projekt nabave 32 autobusa vrijedan je ukupno 81 milijuna kuna, od čega će se 54 milijuna kuna osigurati iz europskih fondova.

Gradonačelnik je izdvojio još i obnovu kompleksa Benčić gdje se zahvaljujući EU sredstvima već godinu dana odvijaju opsežni radovi na obnovi Palače Šećerane, odnosno upravne zgrade nekadašnjeg industrijskog kompleksa, a EU sredstvima bit će izgrađena i Gradska knjižnica te prva Dječja kuća u Hrvatskoj. Tijekom ovog tjedna trebali bi započeti radovi na uređenju Dječje kuće, ovih dana donijet će se odluka o izboru izvođača radova na uređenju trga i prateće infrastrukture, a za nekoliko dana bit će raspisan novi natječaj za izbor izvođača radova za uređenje Gradske knjižnice Rijeka, a do kraja ožujka očekuje se ponovno raspisivanje natječaja za izbor izvođača na brodu Galeb.

„Radi se o kompleksnom projektu te je bilo potrebno izraditi novi troškovnik i na njega dobiti suglasnost konzervatora, Hrvatskog registra brodova i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Predstavljanje projekta Europske prijestolnice kulture u inozemstvu

Projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture tijekom ožujka bit će predstavljen na najvećem europskom turističkom sajmu u Berlinu, u Beogradu te u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Također, krajem ožujka će se u sklopu pretprograma EPK u novom izložbenom prostoru Delta 5 održati godišnja izložba UHA – Udruge hrvatskih arhitekata, po prvi puta izvan Zagreba.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram