Povežite se s namaKrajem proljeća ove godine riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je kako će centar grada uskoro dobiti novi veliki park. Radi se zapravo o rekonstrukciji postojećeg parka uz Ulicu Pomerio, koji će nakon dovršetka radova biti približno čak četverostruko veći, nego što je on danas.

Vjerojatno svi koji su prošli pored tog parka ili bili u njemu će se složiti da on svojim stanjem baš i ne privlači posjetitelje, ali uskoro bi se to trebalo promijeniti.

Gostujući u emisiji Radio Rijeke “Grad i Vi, dragi Vi”, Obersnel je ponovio kako radovi kreću kroz dva do tri mjeseca. “Postojeći park bit će učetverostručen i radovi bi trebali krenuti do kraja godine.”

Ovim projektom krajobrazne arhitekture planira se uređenje danas zapuštene gradske površine koju je potrebno urediti u funkcionalni park. Unutar dijela površine planirane za uređenje parka bit će potrebno ukloniti staru stambenu građevinu i postojeću trafostanicu.

Doznali smo i kakav bi park trebao biti nakon svih radova, čija će cijena iznositi oko pet i pol milijuna kuna:

Os parka nastavak je pješačkog poteza kompleksa Zagrad. Kako bi se savladala visinska razlika između deniveliranih ulica koje omeđuju park, na pravcu osi parka u sklopu parkovne površine oblikovat će se pješačke staze i stubišta. Zamišljeno je da se staza i stubište postepeno sužavaju od svog početka u Ulici Pomerio sve do završetka u Ulici Ive Marinkovića gdje je planirano oblikovati uzvišeni vidikovac s lijepom vizurom prema parku. Neposredno uz navedeno stubište i stazu smješten je centralni parterni prostor parka s vodenim motivom. Parkovna površina pješački je dostupna sa zapadne strane iz Ulice Ivana Rendića, te sa istočne strane, odnosno sa  javnog stubišta Ulica Pomerio – Ulica Ive Marinkovića.  Park će biti u potpunosti prilagođen za savladavanje svih deniveliranih zelenih površina osobama smanjene pokretljivosti putem rampi propisnih nagiba.

Ispod vidikovca planiran je javni sanitarni čvor  s prostorijom namijenjenom održavanju parka. U sklopu projekta planirana je i cjelovita rekonstrukcija kontaktnih površina: Ulice Ivana Rendića (izgradnja novog obostranog nogostupa, novo uređenje parkirnih mjesta), te rekonstrukcija dijela Ulice Pomerio (uređenje nove autobusne postaje i novog autobusnog ugibališta, uređenje dijela nogostupa uz parkovnu površinu). Cijeli prostor sadit će se u većem dijelu visokim stablašicama, a u manjem dijelu parternim biljem uglavnom mediteranskog podneblja.