Povežite se s nama

Vijesti

Obersnel: Priprema se projekt uređenja krematorija, odluku će donositi iduće Gradsko vijeće

Objavljeno

na
Gradsko vijećnik Oskar Skerbec (IDS) je kazao kako je tijekom ovog saziva Vijeća postavljano pitanje i vođena rasprava vezana uz riječki krematorij. Zanima ga da li je u odnosu na to pitanje provedena kakva određena aktivnost kako bi Rijeka u dogledno vrijeme dobila i krematorij.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako i dalje mora priznati kako ekonomskog opravdanja za krematorij nema s obzirom na interes Riječana za takav način ukopa.

„Premda se izgradnjom krematorija može očekivati pojačani interes za tu vrst ukopa. Izgradnja krematorija je s jedne strane dodatnu mogućnost Riječanima za odabir načina pokopa, ali i svojevrsno ulaganje u budućnost. Klasični ukop je s obzirom na ograničen prostor, veliko trošenje prostora. Kapaciteti centralnog gradskog groblja Drenova dostatni su za neki daljnjih 30-ak godina. Izgradnjom krematorija jedan dio ljudi mogao bi prihvatiti takav način ukopa.

U Ljubljani gdje krematorij postoji preko 40 godina, kremira se oko 80% ljudi, što je što se tiče štednje prostora izuzetan podatak. Ovih dana objavit ćemo natječaj za izradu projektnog rješenja. Tim više što je prigodom uređenja centralnog groblja na Drenovi izgrađena zgrada koja je previđena na krematorij. Smatramo da se za iznos od 3-4 milijuna kuna krematorij može staviti u funkciju. Ove godine će biti gotov projekt koji će pokazati vrijednost potrebnog ulaganja, a odluku o tome hoće li se graditi o tome će odlučiti novo Gradsko vijeće”, poručio je Obersnel.

Na ovu temu reagirao je i gradski vijećnik Josip Kukuljan koji se već dulje vrijeme zalaže za opremanje krematorija.

“Na sjednici Gradskog vijeća o gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je investiciju od oko 4 milijuna kuna za opremanje krematorija. Taj iznos je približan ukupnim troškovima koje je imao grad Osijek koji je financirao izgradnju krematorija opremljen od talijanskog proizvođača. Kod usporedbe ponuda europskih i kineskih proizvođača kineske su u startu tri puta povoljnije. Treba naglasiti da se kod biranja opreme gleda na funkcionalnost, a ne na izgled koji je potpuno nepotrebna stavka u troškovima.

Pošto bi takvu odluku trebao prihvatiti novi saziv gradskog vijeća poručujem im da ga ne prihvate prije nego Grad na regularan način oglasi javnu nabavu kako bi se dobile ponude proizvođača opreme iz cijelog svijeta.

Drugo, korisnici krematorija će biti stanovnici iz čitave županije uključujući i Istarsku. Zašto bi samo grad trebao sudjelovati u financiranju opremanja krematorija kada bi to mogla i županija?”, smatra Kukuljan.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram