Povežite se s namaHoće li Rijeka ikad dobiti novi autobusni kolodvor, pitanje je na koje mnogi građani čekaju odgovor, ali onaj konkretni. On se po nekim najavama trebao početi graditi praktički još krajem prošlog desetljeća, ali i dalje imamo otužnu Žabicu.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke u sklopu aktualnog sata gradonačelnik je još jednom podsjećen da nije realizirao svoje davno obećanje.

“Krajem 2009. godine najavili ste kako izgradnja autobusnog kolodvora započinje 2010. godine. Danas smo na koncu 2017. godine, a izgradnja još uvijek nije započela. Do sada smo u pripremu samog projekta utrošili, odnosno uložili više od 45 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Kada možemo očekivati svečano otvaranje novog autobusnog kolodvora?”, postavila je HDZ-ova vijećnica Ivona Milinović pitanje gradonačelniku.

“Ja vjerujem kada govorimo o nekim namjerama i našim planovima, da to govorimo s najboljom vjerom da će se ti planovi i ostvariti. Što da kažem? Sjetimo se samo jamstvene kartice i činjenice da ne samo da se ništa s nje nije ostvarilo, već je gospodin koji je mahao s tom karticom završio u zatvoru. Vi ćete se vjerojatno sjetiti na koga mislim. Novci koji su uloženi u pripremu projekta nisu bačeni. Podsjetit ću vas da smo planirali taj projekt realizirati javno-privatnim partnerstvom. Upravo 2008. i 2009. godine nastupila je kriza u kojoj je bilo problem naći jeftini kapital na tržištu i partnera koji je bio spreman ući u tako veliki projekt. To je razlog zašto kolodvor nije realiziran”, rekao je Obersnel.

“Na projektu se kontinuirano radi u smislu prilagodbe projektne dokumentacije koja je potpuno završena i trenutno vodimo prilično ozbiljne razgovore oko nastavka realizacije projekta u kojem u stvari pokušavamo naći ključne partnere koji bi kupili ili se obvezali na kupnju ključnih elemenata cijelog projekta koji ne bi bili financirani od strane Grada, a to su prije svega komercijalni sadržaji poput trgovina i hotela. Mi bismo sa svojim tvrtkama financirali izgradnju garaže i eventualno samog kolodvora. Ja sam više puta rekao da moja motivacija za ovaj moj posljednji mandat prije svega realizacija projekta EPK 2020, ali i želja da ne završim mandat bez autobusnog kolodvora. Vjerujem da ćemo prije kraja mandata imati kolodvor”, poručio je gradonačelnik.

Vijećnica nije bila pretjerao zadovoljna takvim odgovorom. “Napredovali smo do toga da je krivo Ivo Sanader, a ne Franjo Tuđman”, prokomentirala je Milinović.