Povežite se s nama

Vijesti

Obilaskom obnovljenih škola na Rabu obilježen kapitalni županijski projekt vrijedan 37,3 milijuna kuna

Objavljeno

na

Obilaskom OŠ Ivana Rabljanina i područne škole Barbat obilježen je završetak radova na energetskoj obnovi svih osam školskih zgrada obuhvaćenih najvećom kapitalnom investicijom Primorsko-goranske županije u školstvu vrijednom 37,3 milijuna kuna. U projektu je sudjelovao i Grad Rab osiguravši 420.000,00 kn za obnovu OŠ Ivana Rabljanina i PŠ Barbat te dodatnih 1,8 milijuna kuna za zasebno prijavljene projekte obnove područnih škola Banjol i Mundanije.

Završetak radova na školama obišli su župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Nikola Grgurić sa suradnicima i izvođačima radova. „Danas je lijep dan za Rab, unatoč kiši, jer obilježavamo dovršetak energetske obnove 4 od ukupno 7 školskih zgrada na Rabu. Obnovljeni školski objekti potvrđuju da je projekt energetske obnove bio pun pogodak. Zahvaljujem se gradonačelniku na podršci  i mislim da je ovo najljepši poklon za vaš Dan škole“, rekao je župan Komadina te dodao da će učenicima i nastavnicima rad u obnovljenim školskim zgradama biti puno ugodniji.

Vrijednost projekta za OŠ Ivana Rabljanina iznosi 4.900.427,36 kn, dok je za projekt obnove PŠ Barbat izdvojeno 1.185.896,58 kn. Od navedenih iznosa PGŽ je sufinancirala projekt OŠ Ivana Rabljanina s 2.224.260,17 kn, a projekt PŠ Barbat sa 681.589,14 kn. Grad Rab sufinancirao je obnovu matične škole s 347.852,00 kn, a PŠ Barbat sa 70.000,00 kn. Projektom energetske obnove poboljšana je energetska učinkovitost obiju zgrada toplinskom izolacijom pročelja i krovišta te obradom dotrajalog krova, dok je energetski neučinkovita rasvjeta zamijenjena novom. Dodatno, u zgradi matične škole ugrađeni su mjerni uređaji za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode te termostatski ventili na radijatorima i kalorimetri za smanjenje potrošnje energije za grijanje. U PŠ Barbat ugrađena je visokoučinkovita dizalica topline za grijanje i hlađenje.

Navedenim mjerama za OŠ Ivana Rabljanina ostvarena je ušteda energije od 78% te podizanje energetskog razreda sa F na A+, dok je za PŠ Barbat ostvarena ušteda od 80% uz podizanje energetskog razreda s D na A.

Osim osam škola koje je PGŽ prijavila na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Grad Rab je prijavio dva projekta na isti javni poziv. Riječ je o projektima energetske obnove PŠ Banjol i PŠ Mundanije ukupne vrijednosti preko 3,5 milijuna kuna.

U današnjem obilasku završetka radova sudjelovali su i zamjenica župana Marina Medarić, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, tajnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Andrea Bartolić, ravnateljica škole Ivana Rabljanina Anamari Šarin te ravnatelj Ustanove REA Kvarner Darko Jardas.

Projektom energetska obnova zgrada osnovnih škola Primorsko-goranske županije, koji je sada u cijelosti dovršen, osim rapskih škola, bile su obuhvaćene i osnovne škole u Vrbovskom, Čabru, Lovranu, Kraljevici, Novom Vinodolskom te Cresu.

PGŽ je sufinancirala cjelokupni projekt iznosom od 15,8 milijuna kuna, dok su jedinice lokalne samouprave osigurale 2,3 milijuna. Ostatak iznosa pokriven je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram