Povežite se s nama


Klub prijatelja Grada Trsata,  Hrvatska čitaonica Trsat, Mjesni odbor Grad Trsat, Udruga antifašističkih boraca grada Rijeke – podružnica Trsat i Gradska glazba Trsat -Rijeka priređuju manifestaciju Dani Trsata, koja će se održati od 19. – 24. travnja 2016.

Manifestacija Dani Trsata započinje u utorak 19. travnja sa tradicionalnim defileom Gradske glazbe Trsat i mladih Trsata, koji će od Dvorane mladosti do ulaska u Frankopanski kaštel proći u srednjovjekovnim kostimima Frankopana. Isti dan održat će se i svečanost podizanja zastave te izbor Kapetana Grad Trsata na Trsatskoj gradini.

Po prvi puta u obilježavanje se uključila i Gradska knjižnica Rijeka, čiji je program predstavila ravnateljica Gorana Tuškan Mihočić.

„Gradska se knjižnica ove godine uključuje u manifestaciju Dana Trsata s predavanjem „Knjižnice na Sušaku (od 1930. do danas)“ koje će održat Milka Šupraha-Perišić, knjižničarska savjetnica. Mislim da je ovo izvrsna prilika za najavu skorašnjeg otvorenja ogranka Trsat Gradske knjižnice“, rekla je ravnateljica Tuškan Mihočić.
Predavanje će se održat u srijedu 20. travnja u 19 sati u Hrvatskoj čitaonici Trsat.

U sklopu Dana Trsat obilježit će se 21. travnja, polaganjem vijenaca i svečanim koncertom,  71. godišnjica Dana oslobođenja Trsata od fašizma.

Ključno događanje jest subota 23. travnja kada se slavi Dan zaštitnika Trsata Sv. Jurja, koje će započeti u jutarnjim satima posjetom Gradskom groblju Trsat,a  završiti svečanom Svetom misom u 18 sati.

Od prošle godine uvedeni su i Sportski dani manifestacije, koji će se ove godine održat 21. i 23. Travnja u organizaciji Mjesnog odbora Trsat. Na repertoaru su pikado i rukometni turnir te malonogometni Kuptrsatskih kafića.

Posljednjeg dana manifestacije, 24. travnja upriličit će se otvorenje izložbe „Moj Trsat 3 – Iz trsatskih kuća“ u organizaciji Hrvatske čitaonice Trsat i to na dvije lokacije: Hrvatska čitaonica Trsat i nekadašnja Limarska radionica obitelji Huserik (Krautzekova ulica). Predsjednica Mjesnog odbora Trsat, Jana Sertić, pozvala je sve Trsaćane da se uključe u sakupljanje starih predmeta koje su njihovi predci koristili u svojim kućanstvima na Trsatu. Sve predmete mogu predati u Čitaonicu ili se javiti putem mail adrese citaonica@email.t-com.hr ili telefona 051 218 565.

Kao i svih prethodnih godina, organizatori Dana Trsata potrudili su se da svi zainteresirani građani Rijeke, a ne samo Trsaćani, pronađu ponešto zanimljivo u programu obilježavanja Dana Trsata.

Grad Rijeka