Povežite se s nama

Vijesti

Obilježen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Objavljeno

na
Odavanjem počasti poginulim i umrlim braniteljima Domovinskog rata na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata obilježen je Dan međunarodnog priznavanja Republike Hrvatske, 15. siječnja.

U organizaciji Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, vijence su položili i svijeće upalili predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Hrvatske vojske i policije.

U ime Primorsko-goranske županije vijenac je položio pročelnik Ureda Županije Goran Petrc, a u ime Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski i ravnatelj Direkcije za opće i kadrovske poslove Marijan Vundać.

Prigodne riječi i kratku molitvu izrekao je policijski kapelan pat. Pavao Mokri, a Himnu “lijepa naša” na trubi intonirao Marinko Felker.

Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske slavi se 15. siječnja, jer je toga dana 1992. godine Hrvatsku i Sloveniju, nakon Vatikana, priznala većina europskih zemalja i zemlje EU.

Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. prosinca 1991. Istog dana je Njemačka objavila priznanje koje je međutim trebalo stupiti na snagu 15. siječnja 1992. Priznanje su najavile i Italija, Švedska i Vatikan.

Vatikan je priznao Hrvatsku 13. siječnja, a San Marino 14. siječnja. Dana 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske Unije te Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram