Povežite se s namaU Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana je svečana sjednica Županijske skupštine povodom Dana Primorsko-goranske županije. Uz prigodni program, župan Zlatko Komadina i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić uručili su županijske nagrade i priznanja.

Ove godine nagrada za životno djelo pripala je fra Serafinu Sabolu, a dobitnici godišnje nagrade su radnici HEP-a – Elektroprimorje Rijeka, dr.sc. Sven Maričić i Udruga žena operiranih dojki Nada-Rijeka. Priznanja Primorsko-goranske županije dodijelit će se službama koje su doprinijele otklanjanju posljedica elementarne nepogode – ledoloma na području Gorskog kotara u 2014. godini.

U svom govoru, župan Komadina istaknuo je da Primorsko-goranska županija usprkos nepovoljnim okolnostima i višegodišnjoj ekonomskoj krizi države, a ove godine i smanjenom proračunu, bilježi rast u većini elemanata te čvrsto drži mjesto u vrhu hrvatskih županija prema BDP-u, prema konkurentnosti i neto fiskalnom položaju.

Županija tako nije samo održala, već i podignula razinu usluga i osigurala nadstandarde u zdravstvu, školstvu i socijali. U 2014. godini otvorene su dvije nove školske dvorane, u Matuljima i Ravnoj Gori. S Općinom Baška dogovoreno je zajedničko sufinanciranje projekta rekonstrukcije zgrade Područne škole Baška s dogradnjom školske sportske dvorane. Gradnja je započela i za dvije godine djeca će nastavu imati u novoj školi.

Realizirani su i brojni drugi projekti i investicije: uređena su dva paviljona Psihijatrijske bolnice Rab, nastavljaju se investicije u Thalassotherapiju Crikvenica, osigurana su sredstva za sanaciju i uređenje zgrade Klinike za radioterapiju i onkologiju, obnovljen je vozni park zdravstvenih ustanova, ulaže se u sportsku infrastrukturu Gorskog kotara, pokrenut je projekt Unija kao prvog samoodrživog otoka…

Župan je također istaknuo i važnost reforme sustava regionalne samouprave, naglasivši da  reformi treba pristupiti ozbiljno, imajući u vidu fiskalne i upravljačke učinke. “Tek kada se to napravi može se pristupiti promjeni teritorijalnog ustroja kao jedinstvene reforme donijete nacionalnim konsenzusom”, zaključio je Komadina.

U sklopu svečanosti nastupili su Katja Budimčić Sabljar, KD “Šoto” iz Baške, plesni duo Marko Kalc i Martina Rukavina, te pjevačica Antonela Doko.