Povežite se s nama

Vijesti

Obilježena 10. godišnjica rada Hospicija „Marija Krucifiksa Kozulić“

Objavljeno

na
Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ s radom je započeo 1. veljače 2013. godine i tada je bio jedini hospicij u Hrvatskoj, odnosno ustanova u kojoj se bolesnicima koji se nalaze u terminalnoj fazi bolesti pruža adekvatna skrb.

Program obilježavanja 10 godina rada Hospicija započeo je Svetim misnim slavljem u kapeli „Marije Kraljice apostola“ u Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II“ koje je predvodio riječki nadbiskup metropolit Mate Uzninić, a nastavljen je simpozijem „Palijativna skrb – kada više ne možemo utjecati na ishod, ali možemo na put“ održanom u predavaonici Hospicija.

Prije početka samog simpozija uzvanicima su se obratili nadbiskup Mate Uzinić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski i ravnateljica Hospicija Leopolda Ivković.

Svi su oni kao najvrjedniji element rada Hospicija istaknuli njegove djelatnike koji svim pacijentima omogućuju dostojanstven kraj života.

„Otvaranje Hospicija od samog početka bio je projekt s ciljem poboljšanja kvalitete života umirućih bolesnika , kao i pružanje utjehe njihovima obiteljima. Umiranje je sastavni dio života, ali svaki čovjek ima pravo na dostojanstven način dočekati svoj kraj“, rekao je nadbiskup Uzinić i zahvalio Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji što od samih početaka podupiru rad Hospicija čiji je osnivač riječka Nadbiskupija.

„Nikada nismo spremni rastati se s našim voljenim osobama. To je izuzetno težak proces i stoga želim zahvaliti prije svega svim djelatnicima Hospicija koji pacijentima svakodnevno pružaju adekvatnu skrb, ali i ruku humanosti, razumijevanja i podrške, kako njima tako i njihovim obiteljima koje prolaze kroz najteže trenutke“, rekao je zamjenik gradonačelnika Palčevski i dodao kako se dobra suradnja na ovom projektu kao i brojnim drugima koji su započeli s riječkom Nadbiskupijom, u vrijeme kada je na čelu bio tadašnji nadbiskup Ivan Devčić, nastavljaju i sada u suradnji s monsinjorom Uzinićem, a kao primjer je naveo suradnju oko rješavanja aktualnog problema s migrantima u što je uključena i Primorsko-goranska županija.

Župan Zlatko Komadina prisjetio se početaka razgovora o otvaranju Hospicija i dodao kako županija izuzetno cijeni rad i doprinos ove ustanove za zajednicu te kako će njezin rad nastaviti podupirati i u budućnosti. „Kvalitetno živjeti i dostojanstveno umrijeti, vjerujem da je to ono što svaki čovjek zaslužuje“, rekao je Komadina.

U programu simpozija dr.sc. dr.med. Julijana Franinović Marković održala je predavanje „Stanje i perspektive palijativne skrbi u Hrvatskoj“, mag.pharm. Irena Grahovac održala je predavanje „Ljekarnička skrb za palijativnog bolesnika“, dok je simpozij završio predavanjem „O dostojanstvu umiranja“ dr.sc.mag.theol. Marte Carti.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram