Povežite se s nama

Mozaik

Obnova proslavljene opere “Romeo i Julija” uskoro u Zajcu

Objavljeno

na

Foto: Dražen ŠokčevićObnovljena opera „Romeo i Julija“ Charlesa Gounoda, u režiji Marina Blaževića i pod dirigentskim vodstvom gosta iz Ljubljane Marka Hribernika, u HNK Ivana pl. Zajca bit će izvedena u ponedjeljak, 17. siječnja 2022. u 19 sati. Predstava nastala u koprodukciji s Teatrom Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni potom će na pozornici „Zajca“ biti izvedena 22. i 29 siječnja, a 1. veljače, u sklopu još jednog inozemnog gostovanja, i na pozornici Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani.

Prigodom premijere u siječnju 2019., koju je opjevala oduševljena kritika i oplakala duboko ganuta publika, ova je poznata operna verzija nesumnjivo najpoznatije ljubavne priče svih vremena, Shakespeareovih „Romea i Julije” bila prvi put put u povijesti izvedena na riječkoj opernoj pozornici te otkrila ponešto drugačiji pogled na dirljivu priču o ljubavi koja može preživjeti jedino u smrti.

Obnovljenom operom predstavit će se nova generacija opernih solistica i solista koja najavljuje i novu fazu uzleta riječke Opere: uz sjajnog kubanskog tenora Bryana Lopeza Gonzaleza u ulozi Romea (u alternaciji s Aljažem Farasinom), prvi put u riječkoj Operi nastupaju i Davor Nekjak kao Mercutio te Benjamin Šuran kao Capulet, a izvanredna mlada riječka mezzosopranistica Emilia Rukavina pojavljuje se u muškoj ulozi kao provokativni Stefano.
U ulozi Julije ponovno je uvijek besprijekorna prvakinja riječkog HNK-a Anamarija Knego, s kojom će alternirati Vanja Zelčić.

Na prvoj izvedbi, 17. siječnja, uz Anamariju Knego će u ulozi Romea nastupiti Bryan Lopez Gonzalez, jedan od najcjenjenijih i najperspektivnijih lirskih tenora mlade generacije koji operni svijet osvaja i glasom i pojavom. Zvjezdani status dosegnuo je već na rodnoj Kubi, gdje je kao najbolji student generacije odmah postao prvim solistom Nacionalnog kubanskog kazališta. Njegove interpretacije združene s atraktivnom scenskom pojavom brzo su mu osigurale odlazak u Južnu Ameriku, SAD, a potom i Europu te daljnji uzlet sada već međunarodne karijere. Izuzetne interpretacije vodećih uloga u Mozartovim operama kao i velikih uloga talijanskog belcanta osigurale su mu reputaciju vrhunskog pjevača kojeg svakako treba čuti i vidjeti. Negovu karijeru i nastupe prate medijski napisi i ocjene poput “Vrhunski tenor s nevjerojatnim visinama i ogromnom muzikalnošću” ili “Mlad i iznimno dobrog izgleda predodređen je za velike uspjehe”.
U ostalim su ulogama Slavko Sekulić, Marko Fortunato, Sofija Cingula, Luka Ortar, Dario Dugandžić, u alternaciji Ivan Šimatović i Jurica Jurasić Kapun, Sergej Kiselev i Saša Matovina.
Predstava donosi pravi vizualni spektakl uz svjetlo i scenografiju Alana Vukelića te raskošne kostime Sandre Dekanić. Dramaturginja i prevoditeljica libreta je Lada Čale Feldman a scenski pokret i koreografiju potpisuje Mila Čuljak.

Shakespeareov klasik „Romeo i Julija” Williama Shakespearea prenesen u prekrasnu operu Charlesa Gounoda od svoje praizvedbe 1867. u pariškom Théâtre Lyrique ne prestaje zadivljivati publiku diljem svijeta. Riječki autorski tim s izvođačima slavi ljubav, a čini to kao što već očekujemo od riječke Opere – neočekivano! Ne bježi ni od komičnosti i izmjena komičnog i tragičnog, te ponovno obećava i smijeh i suze i katarzu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže