Povežite se s nama

Danas je obnovljen grafit kojeg je ispisala punk grupa Paraf, a kojeg je Grad Rijeka prije dvije godine proglasio zaštićenim kulturnim dobrom od lokalnog značaja.

Grafit s natpisom „Paraf punk“ nalazi se na samom podnožju stuba gdje Brajšina ulica presijeca Lorenzove stube. U doba kada je napisan (1977. godine), smatran vandalskim činom, ovaj grafit danas svjedoči o počecima i razvoju riječkog, jugoslavenskog i istočnoeuropskog punka te slovi kao važan spomenik popularne kulture.

Valter Kocijančić, pjevač prve postave legendarnog benda Paraf i autor grafita, četrdesetak godina nakon izrade originala, ponovo je uzeo boju u ruke i još jednom na istom mjestu ispisao “Paraf punk”. U tom je procesu najprije precrtana šablona originalnog grafita te izrađen model uz pomoć kojeg je nastala osvježena verzija, a grafit će u narednim danima biti u potpunosti dovršen.  Kocijančić je izrazio ponos što je njegovo djelo prepoznato i sačuvano te kazao kako je sedamdesetih ipak bilo lakše lijevati boju nego danas. „Kada smo to radili nije bilo uobičajeno šarati po javnom dobru i to nikomu nije padalo na pamet, ali nadobudnim mulcima poput nas  to je bilo fora, pa smo to obavili poskrivećki jednog poslijepodneva, ne očekujući da će natpis tamo ostati jednu godinu, a kamoli 40 godina“, rekao je Kocijančić.

paraf-grafit

Riječki novinar i publicist Velid Đekić grafit je opisao metaforom „Bašćanska ploča popularne kulture“, koja nadilazi riječke okvire budući da govori o začecima jednog izričaja. Đekić je naveo kako sam vizualni izgled grafita sugerira prirodu punka – natpis je ispao grub i neuniformiran zbog kosine stuba koje su razlile bogati sloj boje – te zaključio „Kao što su u Londonu zaštitili dva grafita s likom Davida Bowieja, tako smo i mi prepoznali grafit koji je vrijednost naše popularne kulture“

Događaju je prisustvovao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je izrazio nadu da će grafit u budućnosti biti prepoznat i na razini države te postati kulturno dobro nacionalnog značaja. Rekonstrukciji su nazočili i pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar te ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke Nikolina Radić Štivić.

Ovo je jedan od događaja s kojim se obilježilo riječko punk proljeće, a u sklopu kojeg se održala izložba „Paraf bode kao trn“ na Korzu, tribina o punku te koncert Valtera Kocijančića i sastava Perspektiva u prostoru Talijanske zajednice Circolo.

Grad Rijeka