Povežite se s nama

Vijesti

Od jeseni mogućnost za više mjesta u privatnim vrtićima uz gradsko sufinanciranje

Objavljeno

na

Gradskom vijeću upućen je prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju za pedagošku 2019./2020. godinu, prema kojem bi se osiguralo više mjesta za djecu u vrtićima drugih osnivača uz gradsko sufinanciranje.

Kako je na gradonačelnikovom kolegiju kazala pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, predloženi program donosi neke novosti u odnosu na protekle godine. Osim što je gradska ustanova Dječji vrtić Rijeka, zbog prilagodbe Državnom pedagoškom standardu, podijeljena u tri ustanove (Rijeka, More i Sušak), došlo je do povećanja broja mjesta u privatnim vrtićima u kojima boravak djece sufinancira Grad Rijeka – vrtić Žirafa otvorio je novu podružnicu „Svjetlost“ u Ulici Ante Mandića 50 s jednom jasličkom i jednom vrtićkom skupinom, dok će na Srdočima s radom započeti novi dječji vrtić „Planet mašte“.

„Roditelj-korisnik usluga dječjeg vrtića, sudjelovat će u punoj mjesečnoj cijeni redovitog 10-satnog programa iznosom od 720,00 kn, ili redovitog poludnevnog 6-satnog programa iznosom od 385,00 kuna, a Grad Rijeka uplaćivat će dječjim vrtićima ostatak iznosa do pune mjesečne cijene programa, određene temeljem praćenja mjesečnih izvješća, dostavljenih od strane dječjih vrtića za period od rujna 2018. godine do travnja 2019. godine. Dječji vrtići su uslijed povećanja troškova programske djelatnosti povećali ekonomsku cijenu dječjeg vrtića te će, sukladno tom povećanju, Grad Rijeka u sljedećoj proračunskoj godini planirati veća sredstva za tu namjenu kako bi se roditeljima zadržala ista cijena redovitog programa. Primjena novog načina sufinanciranja započet će 1. siječnja 2020. godine, a do tada će se redoviti program ranog i predškolskog odgoja sufinancirati istim iznosom po djetetu kao u prethodnoj pedagoškoj 2018./2019. godini“, rečeno je na kolegiju.

Dječji vrtići koji uz redoviti program, provode posebni, kraći ili alternativni program moći će ga dodatno naplatiti od roditelja-korisnika usluga.

Program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Rijeke za pedagošku 2019./2020. godinu prvo mora potvrditi Gradsko vijeće, a na temelju te odluke bit će raspisan javni poziv za sufinanciranje na koji se javljaju privatni vrtići.

Ovim dokumentom predlaže se da gradonačelnik može tijekom pedagoške godine, u okviru proračunskih mogućnosti, donijeti zaključak o sufinanciranju proširenog kapaciteta dječjeg vrtića drugog osnivača u odnosu na njegov kapacitet prijavljen na javni poziv za Program, pod uvjetom da je prethodno uvršten u Plan mreže dječjih vrtića Grada Rijeke.

Prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju za pedagošku 2019./2020. godinu prošao je javno savjetovanje, tijekom koje su pristigle primjedbe troje građana. Iako se radi o konstruktivnim prijedlozima, kazala je pročelnica Sušanj, dostavljeni prijedlozi, primjedbe i mišljenja nisu mogli biti prihvaćeni jer se ili ne odnose na program koji je bio na savjetovanju ili se radi o programima koji se već provode u gradskim dječjim vrtićima. Kvalitetni i konstruktivni prijedlozi bit će uzeti u razmatranje.

U odnosu na Nacrt prijedloga programa koji je upućen na savjetovanje, u konačnom tekstu prijedloga upućenog Gradskom vijeću iznos predviđen za sufinanciranje privatnih vrtića povećan je s 7,1 na 8,3 milijuna kuna. Za rad gradskih predškolskih ustanova u gradskom proračunu osigurano je 86,6 milijuna kuna.

Uz pomoćnike u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, Grad Rijeka će i u sljedećoj školskoj godini financirati rad jednog pomoćnika za rad s učenicima romske nacionalne manjine u Osnovnoj školi Škurinje, za što je u proračunu osigurano 80 tisuća kuna.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram