Povežite se s nama

Vijesti

Od subote u Sloveniju bez testa mogu svi koji su preboljeli koronu ili su se cijepili

Objavljeno

na
Ulazak u Sloveniju od subote će biti moguć bez karantene ili predočenja negativnog testa na koronavirus za one koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva protiv covida-19 i one koji su covid-19 preboljeli te o tome imaju potvrdu liječnika, odlučila je u četvrtak slovenska vlada.

To je promjena u odnosu na dosadašnji režim po kojemu su bez negativnog testa ili obvezujuće karantene u Sloveniju mogle ulaziti samo neke kategorije ljudi, poput radnika-dnevnih migranata iz susjednih država, onih koji u zemlju ulaze zbog školovanja, u okviru policijske ili vojne suradnje, diplomata s putovnicama i slično.

Od trenutka kad su preboljeli covid-19, ne smije proći više od šest mjeseci, a od cijepljenja drugom dozom cjepiva mora proteći najmanje 14 dana.

To je odluka koja stupa na snagu već u subotu i odnosi se dakle i na hrvatske državljane pod spomenutim uvjetom, dok za druge ostaje kao i do sada, PCR test ili karantena, osim za prijašnje izuzetke.

To je danas potvrdio na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Ulazak u zemlju temeljem prirodne imunizacije onih koji su preboljeli covid-19 ili su cijepljeni s dvije doze, pa su isto tako imuni, odnosi se samo na državljane i rezidente članica EU i Schengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država.

Što se tiče skijališta koja do sada nisu primala one bez negativnog testa na koronavirus, na njima će se od ponedjeljka moći skijati s negativnim testom, ne starijim od sedam dana, dok je do sada rok morao biti 24 sata.

Skijanje

Moći će skijati i oni koji su preboljeli covid-19 ili se protiv bolesti cijepili s dvije doze, njima se pola godine neće biti potrebno testirati i trebaju liječničku potvrdu kojom dokazuju da su cijepljeni, odnosno preboljeli covid, javlja Hina.

Skijaški centri najviše očekuju prometa jer je ukinuta i zabrana prijelaza matičnih općina, koja je važila i za skijaše i druge rekreativce, posebno s obzirom na to da su idući tjedan praznici za polovicu škola u jednom dijelu Slovenije.

Vjerojatno se računa donekle i na strane skijaše, ali ne mnogo jer su još zatvoreni hoteli i restorani, a po novom su dopuštena okupljanja najviše 10 ljudi.

Popuštaju mnoge mjere

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji će od ponedjeljka smjeti opet raditi sve trgovine, ukida se zabrana kretanja među općinama, a obnavlja se i školska nastava u učionicama za sve osnovce i maturante srednjih škola, također je objavila vlada.

Otvaraju se sve trgovine i uslužne djelatnosti do 100 metara radne površine, s time da u njima bude osigurano 30 metara za pojedinog kupca odnosno klijenta, dok će manje trgovine primati samo po jednog kupca.

Ukida se i dosadašnja obveza predočivanja negativnog testa na koronavirus za kupce u nekim specijaliziranim trgovinama.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram