Povežite se s nama

Mozaik

Odličan odaziv na 36. izdanje “Mandraća” u Voloskom

Objavljeno

naNakon što se jučerašnjem „Malom Mandraću“ u Voloskom odazvao rekordan broj najmlađih sudionika – njih ukupno 130 iz 11 zemalja (Hrvatska, Slovenija, Češka, Srbija, Njemačka, Velika Britanija, Australija, Kanada, Španjolska, Ukrajina i Sjedinjene Američke Države) – danas je Volosko poslužilo kao atelje na otvorenom za „odrasle“ autore. Međunarodni likovni natječaj „Mandrać – Mandracchio 2023.“ održan je po 36. put, a okupio je 131 umjetnika iz Hrvatske, Italije, Austrije, Mađarske, Poljske, Španjolske i Kanade. Manifestaciji su se odazvali i umjetnici iz gradova zbratimljenim s Opatijom: mađarskog Balatonfüreda, poljskog Kołobrzega i austrijskog Bad Ischla.

Natječaj se održao u dvije kategorije: općoj kategoriji „Mandrać 2023.“ i „Ex Tempore“ za potrebe kojeg su slikari stvarali radove na licu mjesta. Volosko je tako tijekom cijelog dana bilo ukrašeno platnima različitih likovnih izričaja i motiva – od portreta i primorskih motiva do pejzaža i apstrakcija. Ukupno 504 rada su prijavljena u općoj kategoriji „Mandrać 2023.“, dok su 52 rada konkurirala za kategoriju „Ex Tempore“. Njihove je radove ocjenjivao međunarodni stručni žiri kojeg je i ove godine predvodio akademski slikar iz Voloskog, ujedno i inicijator „Mandraća“ Claudio Frank. Uz njega, žiri su činile povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Branka Arh (HR) i Polona Škodič (SLO).

U 19 sati uslijedilo je svečano proglašenje pobjednika. Okupljenim autorima i publici obratili su se u ime organizatora ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković i predsjednica Zajednice Talijana Opatija Sonja Kalafatović, te gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin. Zahvale su upućene mnogobrojnim (malim i velikim) autorima koji su i ove godine doprinijeli kvaliteti ove manifestacije, dok „Mandrać“ iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika.

Najboljima u kategoriji „Ex Tempore“ nagrade je uručio Davide Bradanini, generalni konzul Republike Italije u Rijeci. Treće je mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 350 eura osvojila Silvana Konjevoda. Drugo mjesto (750 eura) pripalo je Alenu Šimokoviću, dok je za najbolji rad naslikan na licu mjesta žiri proglasio onaj autorice Georgette Yvette Ponté kojoj je pripala novčana nagrada u iznosu od 2.000 eura.

Gradonačelnik Kirigin dodijelio je nagrade u kategoriji „Mandrać 2023.“, u kojoj je treća nagrada (600 eura) pripala Radovanu Kuniću, druga nagrada (1.000 eura) Stephanu Unterbergeru, umjetniku upravo iz Bad Ischla, a najboljim radom proglašen je onaj Barbare Cetina za kojeg je osvojila 2.800 eura.

Obrazloženje i kriterije ocjenjivanja publici je pojasnila Branka Arh, a podsjećamo kako će nagrađeni autori iz obje kategorije imati zajedničku izložbu od 14. listopada do 5. studenog u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji.

Ugodno druženje umjetnika i publike nakon dodjele nagrada nastavljeno je uz nastup kantautora Borisa Štoka i njegovog „Boris Štok Acoustic“ benda.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže