Povežite se s nama

Dr. sc. Marin Blažević bit će prvi čovjek riječkog kazališta usprkos odluci Ministarstva kulture, odnosno tehničkog ministra Zlatka Hasanbegovića. S predsjednikom Kazališnog vijeća Nenadom Šegvićem, Blažević je danas potpisao ugovor o radu na osnovu kojeg će 1. prosinca 2016. postati intendant HNK Ivana pl. Zajca.

U HNK Ivana pl. Zajca održana je konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, predsjednik Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca Nenad Šegvić i njegova zamjenica dr. Snježana Prijić-Samaržija te vršitelj dužnosti intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević govorili o aktualnim problemima oko izbora intendanta HNK Ivana pl. Zajca te poduzetim zakonskim koracima nakon što je Ministarstvo kulture osporilo odluku Gradskog vijeća Grada Rijeke o izboru Blaževića za prvog čovjeka riječkog kazališta.

Gradonačelnik Obersnel još jednom je ponovio da je Rješenje Ministarstva kulture, odnosno „raspuštenog“ ministra Zlatka Hasanbegovića, kojim se odbija potvrditi Blaževićevo imenovanje – apsolutno neprihvatljivo, ali i suprotno zakonu, zbog čega je Upravnom sudu RH podnesena žalba. Kazališnom vijeću HNK Ivana pl. Zajca stoga je predložio da se s Marinom Blaževićem svejedno potpiše ugovor o radu kojim bi postao intendant, što je ono i prihvatilo, uz uvjet da ugovor stupi na snagu tek 1. prosinca kako bi se izbjegli eventualni nesporazumi.

„Ova Vlada nije tehnička vlada, već je to raspuštena vlada koja je izgubila povjerenje Hrvatskog sabora, a time i hrvatskih građana, pa tako ministar Hasanbegović nije tehnički, već raspušteni ministar. On je iskoristio relikt prošlih vremena koji ministru daje carsko pravo da potvrđuje ili odlučuje o odluci koju donosi Gradsko vijeće Grada Rijeke koje je osnivač kazališta. Očekivao sam da će biti dovoljno mudar da to svoje pravo ne iskoristi, no on je donio rješenje kojim odbija potvrditi Marina Blaževića za intendanta, što je za nas neprihvatljivo iz više razloga“, rekao je Obersnel, obrazlažući kako Ministarstvo kulture nema osnivačka prava i značajnije ne sudjeluje u financiranju kazališta, te da je Hasanbegović donio odluku na koju nije imao zakonsko pravo.

„Zakon o postupku primopredaje vlasti u čl. 4 navodi da od trenutka raspisivanja izbora Vlada RH ne smije donositi odluke o imenovanjima na različite dužnosti. S obzirom da su izbori raspisani 16. srpnja, a Hasanbegović je donio odluku 17. kolovoza, više je nego jasno da je učinio nešto suprotno zakonu i mi tu njegovu odluku smatramo nevažećom, odnosno nepostojećom“, rekao je Obersnel .

Gradonačelnik je, između ostalog, prenio i Hasanbegovićeve riječi, iznesene u razgovoru na njihovom posljednjem sastanku, kako Rijeka „treba voditi računa o tome koga će izabrati za intendanta – ako želi Ministarstvo kulture za svog partnera“. Te ministrove riječi Marin Blažević ocijenio ucjenom na razini međunarodnog kulturnog skandala.

„Ovo što je gradonačelnik otkrio na razini je međunarodnog kulturnog skandala jer se tehnički ministar usuđuje uvjetovati potporu i partnerstvo projektu EPK, koji je najznačajnija inicijativa u sferi kulture Europske unije, i to ucjenama u procesu izbora voditelja ustanova u kulturi u gradu koji je europska prijestolnica kulture“, rekao je.

Blažević se uoči potpisivanja samog ugovora o radu zahvalio svima na povjerenju ističući kako prihvaća posljedice takve odluke. Naglasio je kako su građani, odnosno Gradsko vijeće koje ih predstavlja, najpozvaniji odlučivati o tome kakvo kazalište žele i koga na njegovom čelu, pogotovo jer se upravo zahvaljujući donaciji Riječana i riječkih tvrtki od gotovo 300.000 kuna obnavlja parter riječkog kazališta.

Dodao je i kako se sve što misli o obrazloženju ministra kulture Hasanbegovića već rekao u svom opsežnom priopćenju medijima, u kojem je rečenicu po rečenicu osporio sve ono što se tvrdi u Rješenju Ministarstva kulture o njegovom kazališnom programu. „Iz toga proizlazi da je odluka Ministarstva kulture isključivo politička, ideološka i ucjenjivačka“, rekao je Blažević, dodajući kako očekuje da će to Rješenje ili poništiti neki budući ministar kulture, ili Upravni sud.

Samo potpisivanje ugovora predsjednik Kazališnog vijeća Nenad Šegvić nazvao je – činom negodovanja protiv odluke ministra Hasanbegovića. „Mi u Kazališnom vijeću duboko smo uvjereni da je program Marina Blaževića vrlo kvalitetan, što Ministarstvo negira. Svjesni smo zakonskih okvira unutar kojih postupamo i prihvaćamo sve posljedice koje nakon ovoga mogu uslijediti“, kratko je zaključio Šegvić.

Pročelnik Ivan Šarar istaknuo je kako je Hasanbegović zloupotrijebio kulturno-politički trenutak i njegov čin nazvao kulturnim feudalizmom koji negira postojanje suvremene produkcije i kulturnih sloboda.

„Sve ono što je danas kulturna baština, u trenutku kad je nastajalo bilo je podjednako bezobrazno i intrigantno, kao i dio onoga što mi pokušavamo u Rijeci. Kultura je nezgodno polje jer politika ima ogromne ovlasti, ali ona mora biti i dovoljno pametna da kulturi pusti i dovoljno slobode da bi se stvarali sadržaji koji provociraju i tu istu politiku preispituju. Sad imamo plastičan primjer što se događa kad si feudalna politika uzme za pravo odlučivati o kadrovskoj politici kazališta kojem ne daje gotovo ništa“, rekao je Šarar, dodajući kako očekuje da će buduća vlast pomoći Rijeci da iskoristi činjenicu da je europska prijestolnica kulture i zajedno s ostalim gradovima kandidatima kulturu iz 19. st. staviti u 21. st. kako bi napokon postali civilizirana nacija.

Grad Rijeka