Povežite se s namaU Osnovnoj školi „Sveti Matej“ u Viškovu jučer je održan četvrti po redu Sajam mogućnosti. Riječ je o drugoj komponenti preventivnog programa „Zajedno više možemo“ koji je organizirao Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s Općinom Viškovo, Osnovnom školom „Sveti Matej“ te Udrugom roditelja „Pokrenimo se“.

Kako je jedan od ciljeva održavanja Sajma mogućnosti upoznavanje učenika s poželjnim i korisnim aktivnostima kojima mogu kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme, tom prilikom su se učenicima predstavile brojne udruge koje su prigodnim kulturno-zabavnim programom i sportskim sadržajima prikazale dio svojih aktivnosti. Uz nastupe  balerina, plesnih skupina, džudista, karatista i taekwondoista koji su  se predstavili u sportskoj dvorani škole, na školskom igralištu natjecalo se i više sportskih klubova (odbojkaši, nogometaši, rukometaši, košarkaši). Osim navedenih, prezentaciju su održali i vatrogasci DVD “Halubjan”  koji su učenike posebno zainteresirali prikazom svojih vježbi i vještina u gašenju požara.

smv2

Kroz preventivni program Sajam mogućnosti želi se kod djece i mladeži razvijati i odnos povjerenja prema policiji pa je i ovom prigodom predstavljen dio policijskih aktivnosti. Policijski službenici II. policijske postaje Rijeka su posjetiteljima odgovarali na pitanja, upućivali ih te informirali o brojnim policijskim aktivnostima. Posjetiteljima su ujedno podijeljeni i promidžbeni materijali s korisnim savjetima iz prevencije, a bilo je moguće i razgledati službena policijska vozila policije, kao i isprobati tzv. pijane naočale koje simuliraju razne stupnjeve alkoholiziranosti.

Veliko zanimanje učenika i ostalih posjetitelja izazvalo je predstavljanje dijelova opreme i postupaka koji se provode tijekom kriminalističkog istraživanja.  Tako je, između ostalog, kriminalistički tehničar pokazao opremu za obavljanje očevida, a učenici su mogli i isprobati kako se izuzimaju otisci prstiju te dobiti za uspomenu svoj otisak prsta.

Sajam mogućnosti policija provodi za učenike osnovnih škola na području grada Rijeke od 2010. godine,  dok je u ostalim gradovima i općinama Primorsko-goranske županije program nastavljen par godina kasnije. Njime se u suradnji i uz sudjelovanje predstavnika lokalne zajednice i različitih udruga pokazuje zajednička volja i djelovanje više segmenata društva u stvaranju pozitivnog okruženja za kvalitetnije odrastanje djece i njihovo aktivno uključivanje u život.