Povežite se s nama
Prvi hrvatski Beach Ultimate frisbee turnir održan je na Rajskoj plaži u Loparu. Od 4. do 6. rujna snage je na rapskom pijesku odmjeravalo deset timova, a okupilo se stotinjak sudionika iz čak 14 zemalja.

Turnir ekipnog sporta bez sudaca, zviždanja, prekršaja, ljutnji, galame, psovki. I to je moguće. Ultimate frisbee sport je koji tek pokušava pronaći svoje mjesto pod hrvatskim suncem. Nakon uspješnog turnira na Hvaru pod nazivom Spinning in Paradise Hvar koji se održao u srpnju, uslijedila je ona još atraktivnija inačica na pijesku, Spinning in Paradise Rab. Organizatori, Vinko Anzulović i Sanela Vucelić, svojim su turnirom privukli frizbijaše iz cijeloga svijeta te doprinijeli produžetku sezone u Loparu. Rajska plaža jedna je od najljepših plaža čak i po ocjeni CNN-a te je to bio logičan izbor pri odabiru lokacije – rekao nam je Anzulović. Sport je nastao još 60-tih godina u SAD-u, a pomalo postaje popularan i kod nas te postoji već sedam klubova u Zagrebu, Rijeci i Zadru. Igraju dvije ekipe po sedam igrača, a po bodovanju i veličini terena Ultimate je inače najsličniji ragbiju. Tereni na pijesku nešto su manji i igra se s pet igrača po ekipi. Ne postoje ni spolna ni dobna ograničenja, a nakon svake utakmice svi igrači stanu u krug i igru završavaju grupnim zagrljajem što dodatno pojačava dojam fair playa koji se u Ultimateu naziva Spirit of the game i koji je jedan od temelja ovog sporta. Promovirajući Ultimate i Spirit of the game, na Rab je iz SAD-a došao i Trent Simmons iz organizacije 10 milion discs. Organiziramo prvi internacionalni kamp mira za mlade koji će se održati sljedeće ljeto u Iloku. Plan nam je okupiti mlade iz desetak zemalja te im pokazati da u sportu nije najvažnije biti bolji od ostalih već da je puno važnije biti čovjek u pravom smislu te riječi – otkrio nam je Simmons. U ovome sportu nije najvažniji ishod utakmice već i kako se do pobjede dolazi s obzirom na to da sudaca nema čak ni na najjačim natjecanjima poput europskog ili svjetskog prvenstva. Osim sportskog dijela turnira bila su organizirana i večernja druženja na kojima su se igrači imali priliku bolje upoznati i povezati što dovodi do većeg uzajamnog poštivanja i razumijevanja.

Paralelno s turnirom održavao se i Coca-cola trening kamp pod vodstvom poznatog frizbijaša Siona Sconea Brummiea koji je svojevremeno trenirao i britanski nacionalni tim. Koliko je uspješan trener govori činjenica da je njegov tim došao do finala. Na prvom hrvatskom Beach Ultimate frisbee turniru pobjedio je jedan domaći tim – Zagreb. Ovo je prvi turnir na kojem smo sudjelovali u ovoj formaciji. Jako nam se sviđa zbog zanimljivog formata, a organizatorima svaka pohvala i čestitke jer su jedni od malobrojnih koji unaprjeđuju Ultimate zajednicu u Hrvatskoj – rekao nam je Gérard Mellé, Talijan sa zagrebačkom adresom i kapetan pobjedničke momčadi. Nagradu Spirit of the Game koja se na svakom turniru dodjeljuje najpoštenijoj ekipi osvojili su Britanci okupljeni pod nazivom Durhamazing.

Želja Vinka Anzulovića i Sanele Vucelić približiti je ovaj zanimljivi sport što većem broju ljudi jer je pod pritiskom medija i komercijalizacije Spirit of the Game ono što u mnogim sportovima nažalost često izostaje.