Povežite se s nama

Mozaik

Održan prijem Grada Opatije povodom božićnih blagdana i Nove godine

Objavljeno

na


Svečani prijem Grada Opatije povodom božićnih blagdana i Nove godine održan u Centru Gervais okupio je mnogobrojne goste i uzvanike iz političkog, javnog, gospodarskog i kulturnog života.

Prigodnim govorima prisutnima su se obratili predsjednik Gradskog vijeća Dino Žigulić i gradonačelnik Fernando Kirigin.

U glazbenom dijelu programa nastupio je opatijski glazbenik David Danijel.

U ime Gradskog vijeća uzvanike i goste pozdravio je predsjednik Dino Žigulić te je istaknuo kako je iza nas izazovna godina obilježena krizom u svijetu, ali godina kroz koju je Opatija mudro i, relativno uspješno, plovila i znala se nositi s problemima s kojima smo se suočili.

– Svakako treba spomenuti da je iza nas vrlo dobra, ako ne i jedna od najboljih turističkih sezona s izvrsnim rezultatima za opatijsko gospodarstvo. Pred nama je još jedna godina ispunjena neizvjesnošću, ali vjerujem da ćemo se i u 2023. znati uspješno nositi sa svim problemima koji nam se ispriječe. Ono što mogu, kao netom izabrani Predsjednik Gradskog vijeća obećati, je da ću unijeti dašak mladenačke energije, ali i da ću se, držeći se poslovnika, pobrinuti da sjednice budu učinkovite, fokusirane i usmjerene na rezultate. Vjerujem da je to ono što svi želimo jer naš je posao učiniti sve što je u našoj moći da gospodarstvenicima i radnicima bude lakše poslovati, a svim građanima i gostima Opatije bude ugodno živjeti i boraviti u našem gradu. Moj ključni cilj u idućoj godini je da Vijeće bude plodonosno i u službi svojih građana, da svojim radom doprinosi uvođenju reda, ali i da potiče nove trendove i tehnologije, prvenstveno zelenu tranziciju i korištenje efikasnijih izvora energije, kako bismo i u godinama koje dolaze bili spremni nositi se s bilo kakvim drugim izazovima.

Svakako, a mislim da govorim u ime svih vijećnika Grada Opatije, naša su vam vrata uvijek otvorena jer mi smo tu radi vas, rekao je Žigulić te svima zaželio čestit Božić, sretnu i uspješnu novu 2023. te puno, puno zdravlja.

Gradonačelnik Fernando Kirigin kazao je kako je iza nas je još jedna godina koja je donijela brojne izazove, ali i ponudila nove prilike.

– U ovoj smo godini uspjeli unaprijediti sva stečena prava naših građana, a od Nove godine mnoga će se prava dodatno povećati kroz novu Odluku o socijalnoj skrbi koja stupa na snagu s prvim danom nadolazeće godine. Naš cilj je što je moguće više jačati kvalitetu života stanovništva Opatije i to kroz nekoliko logičnih prioriteta. Tu svakako ubrajamo odgovorno i održivo upravljanje prostorom, stavljanje potreba djece i mladih u fokus te razvoj ciljanih oblika skrbi za naše građane. Prvu polovicu godine obilježio je svojevrsni završetak pandemije što je omogućilo da se tradicionalne opatijske manifestacije ponovno u punom jeku vrate u naš grad. Počevši od Adventa, sve su manifestacije bile vrlo dobro organizirane i imale odličan odjek. Ipak, jedna se je posebno istaknula i dobila nagradu na nacionalnoj razini. Naša RetrOpatija proglašena je najboljom manifestacijom u Hrvatskoj. Uz nagradu za RetrOpatiju, još jedan lijepi Advent koji je u tijeku, kao i vrlo dobre turističke rezultate, dodatni razlog za zadovoljstvo dao nam je i projekt Feel & Taste. Proglašen je drugim najboljim na svijetu od strane najveće organizacije turističkih profesionalaca Skål International. Uspjeh ovog projekta posebno veseli jer naglasak stavlja na predstavljanje malih proizvođača i OPG-ova te otkriva sve posebnosti našeg zaleđa koje dosad nije bilo dovoljno vrednovano.

Opatija razvija održivi turizam s autentičnim doživljajem našeg kraja. Dodatnu vrijednost stvaraju wellness i zdravlje, kulturni turizam, eno i gastro turizam, outdoor te kongresni turizam uz organizaciju prepoznatljivih manifestacija na čemu intenzivno radimo.

Još jednom zahvaljujem djelatnicima opatijske Turističke zajednice na velikom angažmanu, kao i svim gradskim službama i komunalnim poduzećima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnjih događanja.

Turizam je važan dio gospodarstva u Opatiji, ali nije jedini.  Na našem području djeluju brojne uspješne tvrtke, a Grad Opatija trudi se pratiti i poticati rast lokalne privrede. Ove smo godine nastavili s gospodarskim mjerama koje je Gradsko vijeće donijelo još za vrijeme pandemije, a prije nekoliko tjedana Opatija je proglašena najboljim srednjim gradom u kategoriji gospodarstva.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, naš grad zauzima i visoko sedmo mjesto na nacionalnoj ljestvici po broju otvorenih tvrtki prema broju stanovnika. Svojim građanima u pokretanju vlastitog poslovanja Grad Opatija pomaže nizom poticaja, a posljednje dvije godine osigurana su značajna dodatna sredstva za ovu namjenu.

Vezano uz zaleđe, istaknuo bih da osim razvoja kvalitetnog obiteljskog i ruralnog turizma, raste interes za malu poljoprivredu i otvaranje OPG-ova. Sudeći prema praksi europskih zemalja radi se o idealnom spoju koji treba smisleno poticati. Isto tako, Grad je u suradnji s Udrugom Agro Opatija, lokalnim poljoprivrednicima i pčelarima pripremio novi Program potpora poljoprivredi u svrhu razvoja poljoprivredne proizvodnje, podizanja produktivnosti te povećanja konkurentnosti lokalnih proizvođača hrane.

Nadolazeća godina već sada najavljuje velike izazove. Uz, sada već itekako poznat rast cijena sirovina i energenata, pred nama je i uvođenje eura. Napredak i promjena zahtijevaju snagu i motivaciju. U vremenima krize i promjene posebno je važno postavljanje novih temelja za rast, kao i prepoznavanje i iskorištavanje novih prilika. Reorganizacija gradske uprave, provedena tijekom ove godine, omogućit će nam da sve izazove dočekamo spremniji, da naš rad bude učinkovitiji i za građane i za poduzetnike.

Mislim da se možemo složiti da je naša Opatija  jedinstveni grad, a svaki njen dio ima svoje specifičnosti i potrebe, koje ne smijemo zanemariti. Zato smo i ove godine povećali ulaganja u sva gradska naselja, osobito u naše gornje krajeve. Nove su investicije planirane i u nadolazećoj godini.

Među najvažnijim projektima koji su u procesu projektiranja je izgradnja bazena u neposrednoj blizini Sportske dvorane Marino Cvetković, čime ćemo dobiti pravi gradski sportski centar. Jednako fokusirano nastavljamo rad na projektima razvoja parkirnih garaža, unapređenja gradskih plaža, stvaranja prostorno-planskih preduvjeta za uređenje trga i plaže na Slatini, nadogradnje osnovne škole Opatija, uređenja nogometnog igrališta, realizacije projekta Doma zdravlja s Primorsko-goranskom županijom kao i što nastavljamo s prijavom projekta Revitalizacije rasadnika u Perivoju Angiolina s ciljem dodatnog povezivanja s Muzejem turizma te se intenzivno pripremamo za novo proračunsko razdoblje Urbane aglomeracije Rijeka.

U novoj godini ulagat ćemo i u dodatne vrtićke skupine u Poljanama, tako da budemo još spremniji za prihvat naših najmlađih sugrađana.  Za to su nam već u ovoj godini odobrena europska sredstva Ministarstva obrazovanja.

Aktualne potrebe za razvoj grada i regije, kao i trenutni gospodarski izazovi, nužno su oblikovali naš smjer djelovanja i razvoja projekata. U tijeku je savjetovanje vezano uz Nacrt Plana razvoja Grada Opatije. Ovim dokumentom Grad Opatija dobit će podlogu za strateški pristup razvoju grada. Plan predstavlja temelj za razvoj pojedinih sektorskih strategija i planova, kao i temelj za proračunsko planiranje i korištenje sredstava iz fondova EU, kazao je gradonačelnik Kirigin u svom govoru.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

07.12.2023.
8.12.2023. u vremenskom trajanju od 7:00 sati do 16:00 sati izvodit će se radovi na sanaciji kolnika u Ulici Vrlije kč.br 3 i 5, odnosno (od raskrižja Glavanićeva ulica – Vrlije – Put Bože Felkera do raskrižja Vrlije – Ulica Slavka Krautzeka). Vozila će moći prometovati Ulicom Put Bože Felkera prema Trgu Viktora Bubnja.

Fiuman Plus

Društvene mreže