Povežite se s nama
U zgradi Sveučilišnih odjela održan je 11. Sajam stipendija i visokog obrazovanja, na kojem je više od 60 izlagača iz 16 zemalja učenicima, studentima i ostalim zainteresiranima predstavilo mogućnosti studiranja i stipendiranja u Hrvatskoj i inozemstvu. Sajam je u suradnji sa Slovenijom kao zemljom partnerom organizirao Institut za razvoj obrazovanja.

Na svečanom otvorenju Sajma, koji se u Rijeci održava četvrtu godinu zaredom, govorili su rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, ministar financija Boris Lalovac, zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović te predstavnici Primorsko-goranske županije i zemlje partnera.

Ministar Lalovac, iznijevši podatak kako Hrvatska danas ima 30 posto više studenata nego prije četiri godine, istaknuo je kako samo ulaganje u mlade i obrazovanje može dovesti do boljeg gospodarskog rasta. Istaknuo je kako u budućnosti u proračunu treba biti više sredstava za obrazovanje i znanost te umjesto u ceste, treba ulagati u mlade i znanost.

Zamjenik gradonačelnika Filipović istaknuo je kako je Grad Rijeka ulaganje u znanje prepoznao kao jednu od strateškim ciljeva razvoja Rijeke.

“Grad Rijeka je još 1993. godine uveo program stipendiranja, a danas, osim stipendiranja darovitih srednjoškolaca i studenata, potporu dobivaju učenici i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te učenici i studente slabijeg socijalnog statusa. U protekle 22 godine, isplatili smo ukupno preko 3000 godišnjih stipendija, te se u nekoliko posljednjih godina za stipendije ukupno iz Proračuna izdvajalo 1,2 milijuna kuna godišnje,” kazao je Filipović, dodajući kako će Grad Rijeka i dalje provoditi programe stipendiranja, za koje će natječaji biti objavljeni uskoro.

U sklopu Sajma održan je okrugli stol na temu “Kako unaprijediti sustav financijske pomoći studentima?” na kojemu su predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja, i sporta, Agencije za mobilnost i programe EU, Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskog studentskog zbora i Instituta za razvoj obrazovanja raspravljali o dostupnim oblicima financijske pomoći studentima te o tome kako Hrvatska planira unaprijediti sustav studentskih potpora.

Za posjetitelje je pripremljena prezentacija na temu prednosti studiranja u Sloveniji, uz predstavljanje mogućnosti studiranja na visokim učilištima u susjednoj zemlji. Predstavljene su i Stipendije i mogućnosti za studente na Sveučilištu u Rijeci.

Ovogodišnji Sajam održava se uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Primorsko-goranske županija te Grada Rijeka kao donatora i pokrovitelja, Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije, Centra Republike Slovenije za mobilnost i europske programe obrazovanja i usavršavanja (CMEPIUS) i Veleposlanstva Republike Slovenije kao predstavnika zemlje partnera, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Sveučilišta u Rijeci kao glavnih partnera te sponzora RIT Croatia, UniWorld i slovenskih sveučilišta u Ljubljani, Mariboru i Kopru.

Grad Rijeka