Povežite se s nama


Studentski zbor Fakulteta zdravstvenih studija u suradnji s Udrugom za razvoj civilnog društva SMART – Volonterskim centrom Rijeka i Katedrom za javno zdravstvo Fakulteta zdravstvenih studija, 20. svibnja organizirao je  „Simpozij o volonterstvu – Vrijednost volontiranja za studente i zajednicu.“

Simpozij je okupio 80-ak sudionika – studenata, profesora, volontera i organizatora volontiranja.

Cilj simpozija je povećanje broja mladih uključenih u volonterski rad na području Primorsko-goranske županije kroz podizanje svijesti studenata Sveučilišta u Rijeci o važnosti i vrijednosti volonterstva i povezivanje organizacija koje u svoj rad uključuju volontere sa studentima.

Kroz četiri tematske sekcije, Volontiranje u relaciji razvoja kompetencija studenata, Postojeći okvir za razvoj volonterskih aktivnosti, Volontiranje u zdravstvenim ustanovama – Zdravstvena ustanova kao organizator volontiranja i Primjeri volonterskih programa, sudionici su imali prilike čuti pozvane predavače kao i izlaganja studenata.

Budući da je volontiranje jedan od oblika iskustvenog učenja i stjecanja novih znanja, vještina i kompetencija, a sudionici Simpozija su bili studenti, Simpozij je posebno bio usmjeren na razvoj kompetencija kroz volontiranje. Također, budući da su zdravstvene ustanove u vrlo rijetkim slučajevima otvorene za uključivanje volontera, naglasak je stavljen i na volonterske programe koji se odvijaju u zdravstvenim ustanovama, a provode ih volonteri različitih udruga.

Na Simpoziju su predstavljeni i primjeri volonterskih iskustava studenata, usmjereni na stjecanje kompetencija kroz volontiranje kao i na volontiranje u zdravstvenoj skrbi.

Simpozij je sufinanciran sredstvima Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i Ministarstva socijalne politike i mladih, a održao se kao dio aktivnosti nacionalne manifestacije Hrvatska volontira, koju organizira Hrvatska mreža volonterskih centara, s ciljem promocije volonterstva. Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka je suosnivačica i članica HMVC-a i suorganizatorica manifestacije Hrvatska volontira.