Povežite se s nama16. Jedriličarska regata Fiumanka ove je godine okupila čak 205 brodova. Unatoč tome što je potpora vjetra izostala, regata je uspješno održana, a prošlogodišnji pobjednik, Shining Umago Maxi slavio je i ove godine. Ekipa Nove TV ukupni je pobjednik 3. Europske medijske regate.

 Prošlogodišnji pobjednik, Shining Umago Maxi slavio je i ove godine. Drugo mjesto pripalo je “Molo Longo-Tutta Trieste”, a treće krstašu “Go to Barcolana”. Četvrti na dužoj ruti do Omišlja i natrag dugoj 15 nautičkih milja bila je jedrilica “E-1 Luka Rijeka”, dok je na kraćoj ruti do Kostrene i natrag u dužini od sedam nautičkih milja najbrža bila “Plava vila” iz Opatije.

Fiumanka nije samo sportsko natjecanje već jedinstveni happening na moru, na kojem sudjeluju svi koji žele jedriti, od profesionalaca do rekreativaca. Ovo je ujedno jedna od rijetkih masovnijih regata za koju nema kotizacije, a svaki učesnik bude nagrađen, za što se svake godine osigura oko 3000 majica.
Od prošle godine ,Velika Fiumanka jedri se u tri kategorije i na tri rute. Regata Tradicionalne izgradnje jedri do oznake ispred Porto Baroša, Obiteljski krstaši do oznake ispred Kostrene, a Regatni krstaši nakon oznake ispred Kostrene nastavljaju jedriti do oznaka ispred Omišlja.

Rutu od Rijeke do Omišlja i natrag dugačku oko 14 nautičkih milja, Shining Umago Maxi prošao je prvi i ove godine. Iako je od samoga početka bio favorit, ove godine Shining je imao puno brojniju konkurenciju. Ali čini se da i dalje to nije dovoljno, a Shining Umago Maxi ostaje Fiumankin rekorder.
Već tradicionalno, Veliku je Fiumanku pratio motorni jedrenjak Kraljica mora, ali i mnogobrojni znatiželjnici u malim barkama i gliserima, koji su se isprepletali sa naspram njih „divovskim“ jedrilicama. Ovaj uistinu jedinstven prizor, mnogobrojni su Riječani i gosti pratili sa šetnice Molo longo.

Organizator 16. Fiumanke je agencija 2.mjesto- LD, a suorganizatori i pokrovitelji Grad Rijeka, Lučka uprava Rijeka, Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Grada Rijeke, HRT, Lučka kapetanija Rijeka, Europska komisija te Ministarstvo unutarnjih i vanjskih poslova. Zlatni sponzor Fiumanke je INA, srebrni Erste banka, a partner Medijske regate ACI.
Ove godine Fiumanka je dobila i jedan novi sadržaj, a to je PlavoZeleni Expo, koji je zamišljen kao mjesto susreta i umrežavanja inicijativa i projekata koji podupiru neke od ciljeva Strategije Europske unije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) – plavi rast, povezivanje regije, kvaliteta okoliša i održivi turizam. Prije starta regate na kojoj je i sam sudjelovao, gradonačelnik Vojko Obersnel, obišao je izložbene štandove Expa te se susreo sa organizatorima regate.

Regata Fiumanka sa svojim brojnim popratnim događanjima, najveće je sportsko događanje održano u sklopu obilježavanja Dana sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke.

Grad Rijeka/Mia Mohorić