Povežite se s namaU Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je komemoracija za prof.dr.sc. Darka Gašparovića, doktora društveno-humanističkih znanosti, teatrologa, dramaturga, kazališnog kritičara i dramskog pisca.

Od Darka Gašparovića oprostili su se članovi njegove obitelji, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, gradonačelnik Vojko Obersnel, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Ines Srdoč-Konestra, Adriana Car Mihec u ime Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, povjesničar Petar Strčić u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević te ostali prijatelji i kolege.

Dr. Darko Gašparović preminuo je 7. siječnja u 73. godini. Rođen je u Zagrebu 27. travnja 1944. Diplomirao je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu komparativnu književnost i francuski jezik s književnošću. Poslijediplomski studij završio je magisterijem na istome fakultetu, a doktorat iz područja društveno-humanističkih znanosti postigao je na Sveučilištu u Zagrebu.

Bio je glavni urednik kazališnoga časopisa “Prolog”, dramaturg u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca Rijeka (1974. – 1981.), potom umjetnički voditelj Hrvatske drame (1989.-1992.) i intendant Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka (1994.-1998), zamjenik gradonačelnika i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke. Od 1981. do 2010., do mirovine, bio je nastavnik teorije književnosti, predavao je svjetsku književnost, teatrologiju i povijest hrvatskoga kazališta.

Od 1. rujna 2003. do 22. lipnja 2005. u zvanju redovitoga profesora držao je kolegije hrvatske konverzacije, suvremene književnosti, pjesništva i drame u Odjelu za južnoslavenske studije Korejskoga sveučilišta za strane studije u Seulu, Republika Koreja. Od 2001. bio je izvanredni profesor teorije književnosti i teatrologije u Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U svibnju 2014. izabran je za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Od dolaska u Rijeku 1974. godine intenzivno se bavio dramaturškim radom, surađujući s nizom istaknutih hrvatskih i inozemnih redatelja. Za riječko Kazalište dramatizirao je dva romana hrvatskih pisaca 20. stoljeća – Vježbanje života Nedjeljka Fabrija (1990.) i Vuci Milutina Cihlara Nehajeva (1992.), a za Kazalište JAK u Malome Lošinju adaptirao je za scensko izvođenje starohrvatsku cresku Muku (1994.). Te su izvedbe, osobito Vježbanje života, doživjele velik uspjeh i brojna priznanja i nagrade.

Objavio je  petstotinjak kazališnih kritika i eseja, feljtona, polemika, kolumni. Bio je stalni suradnik listova za kulturu te stručnih časopisa Kazalište i Hrvatsko glumište. Bio je član Društva hrvatskih književnika, Matice Hrvatske, Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, Hrvatskoga centra ITI, Hrvatskoga društva političkih zatvorenika, Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić u svom je oproštajnom obraćanju istaknuo da je dr. Gašparović kao dramaturg, teatrolog i intendant obilježio značajno razdoblje u povijesti HNK Ivana pl. Zajca. Ostavio je neizbrisiv trag na riječkoj kazališnoj sceni koja je njegovim odlaskom možda izgubila svog najvjernijeg poklonika i zaljubljenika.

Kao čovjek velike stvaralačke energije i neizmjerno bogatog profesionalnog puta, odgojio je brojne generacije riječkih studenata Filozofskog fakulteta upoznajući ih sa svijetom književnosti, teatrologije, povijesti drame i kazališta.