Povežite se s nama
Brojni prijatelji, kolege i obožavatelji njegove iznimne poezije, oprostili su se danas na komemoraciji održanoj u Art-kinu Croatia od pjesnika Nikole Kraljića, koji je preminuo 30. listopada. Prikazan je i biografski dokumentarni film pod naslovom “Če sem sem, ma beloga tovara ne zovem moro”, redatelja Zorana Kreme.

Nikola Kraljić bio je ne samo književnik i utemeljitelj moderne čakavske poezije, već i psiholog, filozof, ribar i boem. Tako su Miku, kako su ga mnogi zvali, opisivali prijatelji koji su mu danas održali prigodne govore i uputili samo riječi hvale.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel, koji je rekao kako Mika ne bi volio tišinu i zato ova komemoracija nije počela minutom šutnje. Gradonačelnik je opisao izvrstan rad i zalaganja Nikole Kraljića, ne samo kao književnika, već i psihologa, jer bio je to čovjek koji se volio posvetiti ljudima i njihovim svakodnevnim problemima, dodao je gradonačelnik. Gradonačelnik je govor završio možda i najpoznatijim citatom Nikole Kraljića: „Devet je milja do neba, i cijelim putem je more“.

Od Mike su se oprostili i Katica Ivanišević, Davor Mandić, Nikola Petković i Zoran Krema. Katica Ivanišević, jednostavno je opisala da je Mika bio čovjek koji je pisao kako je i mislio, a to je neprocjenjivo blago ostavio za buduće naraštaje.

Hrvatski književnik Nikola Kraljić preminuo je u 85. godini života u Rijeci. Rođen je 29. studenog 1930. godine u Omišlju na otoku Krku. Počeo je pisati u gimnaziji, a objavljivati od 1964. godine, najprije u časopisima. Pisao je na čakavštini, ali i standardu. Dobitnik je šest Književnih nagrada Drago Gervais, i Nagrade Grada Rijeke.

Grad Rijeka