Povežite se s nama

Vijesti

Održana konferencija za osnovne škole s područja Primorsko-goranske županije “Otkrivajući svijet školskog volontiranja”

Objavljeno

naU organizaciji Udruge Delta, Udruge SMART, Osnovne škole Vežica i Prve riječke hrvatske gimnazije, u utorak, 16. travnja 2019. godine u Rijeci, održana je konferencija „Otkrivajući svijet školskog volontiranja“. Konferenciji je prisustvovalo više od 90 djelatnika i djelatnica odgojno-obrazovnihustanova s područja Primorsko-goranske županije, učenika i učenica, njihovih roditelja, predstavnika i predstavnica Grada Rijeke, Filozofskog fakulteta u Rijeci i različitih udruga. Cilj je ovog zajedničkog druženja bio potvrditi volontiranje kao sastavni i praktični dio građanskog odgoja i obrazovanja, ali ikao oblik neformalnog učenja koji posebno u osnovnim školama daje priliku učenicama i učenicima da vježbaju svoju aktivnu ulogu, djeluju na potrebe i probleme koji ih okružuju, surađuju, stječu novaprijateljstva te vježbaju solidarnost i toleranciju.

Konferencija je otvorena predstavljanjem rada učenice Osnovne škole Dolac, dobitnice nagrade za literarni rad na temu „Volontiranje: samo za taj osjećaj“. Potom je publika imala prilike čuti volonterskupriču učenica Osnovne škole „Eugen Kumičić“ Rijeka, iskustva i motivaciju za pokretanjem školskogvolonterskog programa koje je podijelila Violete Nikolić, ravnateljice Osnovne škole Vežica teobraćanje Sande Sušanj, pročelnice Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Nakon navedenog uslijedilo je kratko predstavljanje projekta VOLLUMEN – širenje mreže školskogvolontiranja, niza aktivnosti koje su provedene i najznačajnijih rezultata koji su ostvareni. Predstavljena je i volonterska akcija Osnovne škole Omišalj i Područne škole Dobrinj, „Izrada taktilnih knjiga za prijatelje“, koja pokazuje kako jedna mala, otočna škola brine o ranjivim članovima svoje zajednice.

Konferencija je potom nastavljena uz panel diskusiju koja je osigurala prostor različitim akterima iz zajednice da podijele svoj svijet volontiranja s publikom, svoja iskustva i priče, izazove s kojima se susreću, ali i prilike koje nadilaze formalni sustav odgoja i obrazovanja. Panel diskusiju je moderiralaBojana Ćulum Ilić s Filozofskog fakulteta u Rijeci, Odsjeka za pedagogiju, a na panelu su sudjelovaleučenice volonterke Osnovne škole Malinska-Dubašnica, Petra Naranđa, školska pedagoginja i koordinatorica volontera Osnovne škole Omišalj, Ivana Golob, Natali Bosić i Lorena Kalić, predstavniceVijeća mladih Benčić te Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Na samom kraju konferencije, publici je najavljena ovogodišnja manifestacija Hrvatska volontira, kojuveć devetu godinu za redom organizira Hrvatski centar za razvoj volonterstva. Ove godine Hrvatskavolontira održat će se od 22. – 25. svibnja 2019., a cilj je ove manifestacije iz godine u godinu ukazivati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva. Svi prisutni pozvani su da za svibanj osmisle i prijave volonterske aktivnosti svojih učenika i učenica te na taj način krenu ili pak nastave s otkrivanjem čari svijeta volontiranja.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram