Povežite se s nama

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja jučer je održana Svečana akademija povodom Dana antifašističke borbe i Dana državnosti.

Uz nastup učenika 4. razreda Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka Marka Tomasića te Djevojačkog zbora Pjevačkog zbora mladih “Josip Kaplan”, prigodnim govorom na svečanosti obratili su se župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da se slavljenjem Dana antifašističke borbe i Dana državnosti odaje počast ratnoj generaciji hrvatskih antifašista koji su zaustavili zlo što je ispisalo najmračnije stanice povijesti naše civilizacije te sudionicima Domovinskog rata koji su devedesetih godina prošlog stoljeća branili i obranili državni suverenitet Republike Hrvatske.

“Trebamo biti ponosni što je Hrvatska uvijek znala stati na stranu pravde i najviših civilizacijskih vrijednosti.  I hrvatski antifašisti i heroji Domovinskog rata stali su u obranu ljudskog dostojanstva i pravednijeg društva. Ponosni smo na činjenicu da je upravo iz Hrvatske krenuo antifašistički pokret koji je ubrzo ujedinio civilizirani svijet u borbi protiv nacističke okupacije i njihovih zločina, promijenio tijek povijesti, otvorivši širom vrata demokraciji, toleranciji, zajedništvu te omogućio demokratsku budućnost  modernoj Europi”, rekao je župan.

Gradonačelnik Obersnel podsjetio je da se Rijeka sa fašizmom susrela dvadesetak godina prije 2. svjetskog rata, kada je D’Annunzio sa svojim crnokošuljašima došao u Rijeku. Prema tome, rekao je Obersnel, Riječani su znali kojim putem krenuti. Gradonačelnik je zatim istaknuo da je u Hrvatskoj nametnutom Domovinskom ratu stradalo 230 građana iz našeg kraja te da Rijeka za ideje mržnje, zla i netolerancije uvijek ima zatvorena vrata.