Povežite se s nama

Vijesti

Održana svečana akademija povodom Dana državnosti

Objavljeno

na
Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija održali su svečanu akademiju povodom 30. svibnja – Dana državnosti.

Nakon više godina ove godine Dan državnosti se opet obilježava 30. svibnja. Dan državnosti je dan kada se sastao prvi demokratski višestranački Hrvatski sabor u tada još Socijalističkoj Republici Hrvatskoj i izabrao Franju Tuđmana za predsjednika Predsjedništva, imenovao prvu Vladu Republike Hrvatske koja je nastajala i na taj način započeo proces osamostaljenja Hrvatske iz tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a na temelju ogromnog broja glasova hrvatskih građana izrečenih ZA osamostaljenje na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

Kako je kazao gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, unatoč činjenici da su današnje granice Hrvatske definirane još odlukama ZAVNOH –a  i pravu na samoodređenje koje su sve republike u bivšoj državi imale još od ustava iz 1974. godine Hrvatska je svoju slobodu i neovisan put koje je izabrala morala izboriti s velikim žrtvama protiv velikosrpske agresije koja je uslijedila. Dodao je kako je danas Hrvatska moderna samostalna država i članica Europske unije te zaključio: „To je velik, važan put, čije važnosti trebamo biti svjesni i na kojega možemo s pravom biti ponosni.“

Minutom šutnje odana je počast palim braniteljima, bez čije hrabrosti, odlučnosti i žrtave ne bi ostvarili puni državni suverenitet. Mnogi od njih svoj su život dali i u oslobodilačkoj akciji Oluja, čija nas 25. obljetnica kroz koji mjesec.

„Svjesni smo i izazova koji nas neprestano prate i novi očekuju. Svako toliko suočeni smo s gospodarskim krizama, koje su uglavnom globalne i koje traže adekvatne lokalne poteze. Nismo ni sanjali da će nas jedan sićušni virus, koronavirus,  gurnuti u ovakvu jednu zahtjevnu situaciju, koju svakodnevno proživljavamo, rješavamo, prilagođavamo se, imajući u vidu da je zdravlje ipak najvažnije. Čak i naš najvažniji projekt, projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture u 2020. godini, u kojega smo uložili puno truda, rada i sredstava, proživljava neophodne prilagodbe.

Unatoč svemu, naše je pravo, ali i obveza,  s optimizmom gledati u budućnost i biti svjesni da jedino radom i znanjem možemo svladati poteškoće, ma kakve one bile te pokrenuti pozitivne procese razvoja našega lijepoga Grada, ove naše Regije koja obiluje različitostima i mogućnostima te cijele naše Domovine. Njegujući ono što imamo, nadograđujući ono što smo baštinili i čuvajući vlastiti identitet, naći ćemo svakako i pravi put za afirmaciju u europskoj zajednici, kojoj po prirodi stvari oduvijek i pripadamo. Čvrsto vjerujem u to da vlastitim trudom i korištenjem svih, često skrivenih potencijala možemo osigurati budućnost za nas i našu djecu u zemlji i gradu koje neizmjerno volimo“, kazao je gradonačelnik Obersnel, svima hrvatskim građankama i građanima čestitajući Dan državnosti RH.

Zahvalu braniteljima i čestitke za Dan državnosti uputio je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. U svom je govoru istaknuo kako se i danas nalazimo na ispitu demokracije – zbog stalnih svađa i podjela u političkom prostoru, zbog onih koji negiraju temeljna prava zapisana u hrvatskom ustavu, koji našu državu svjetonazorski guraju unazad, koji koketiraju s ekstremizmom, koji se ne ograđuju od poruka mržnje, koji dozvoljavaju da se ugrožavaju i dovode u pitanje prava manjina, prava žena.

„Zbog svega toga, zbog razočaranja mnogih stanjem u koji smo doveli našu državu, zbog nepovjerenja u pravosuđe, zbog  nerješavanja korupcije, političke nedosljednosti i spremnosti na  trgovanja i neprirodne saveze samo da se ostane na vlasti, gubimo povjerenje građana, a pogotovo mladih. Zbog razočaranja, zbog nemogućnosti da si u vlastitoj državi osiguraju egzistenciju za pristojan život, postali smo zemlja iz koje se odlazi, koja svoju mladost demotivira, koja nije u stanju osigurati toj mladosti da i u krizi uzrokovanoj pandemijom, a prije toga predugim prosvjetarskim štrajkom,  u donekle normalnim uvjetima i bez nepotrebnih stresova i frustracija završi školsku i studentsku godinu“, kazao je župan Komadina, dodajući da je svim političkim akterima obveza zaustaviti podjele, prekinuti falsificiranje  prošlosti i okrenuti se sadašnjosti i budućnosti ove zemlje.

U glazbenom dijelu programa nastupila je Neli Salković, maturantica Srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, uz mentorstvo Ingrid Haller i klavirsku pratnju Ivana Bošnjaka. Izvela je himnu Republike Hrvatske „Lijepa naša domovino“ te dvije kompozicije Ivana pl. Zajca, „Lastavicam“ i recitativ i ljuljanku Jelene iz opere „Nikola Šubić Zrinski“.

Akademija je održana u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, uz poštivanje epidemioloških preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i nacionalnoga Stožera civilne zaštite.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram