Povežite se s nama


U HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, a u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora PGŽ i Zajednice Udruga Domovinskog rata PGŽ, danas je održana svečana akademija povodom 25. obljetnice ustrojavanja ratnih postrojbi s područja Primorsko-goranske i Istarske županije.

Uz brojne predstavnike postrojbi na svečanoj akademiji sudjelovale su i udovice i majke poginulih hrvatskih branitelja kao i predstavnici gradova i općina s područja PGŽ.

U ime organizatora skupu se obratio prvi zapovjednik operativne zone Rijeka brigadir Anton Rački, dugogodišnji ratni zapovjednik 111. brigade brigadir Svetko Šare, a u ime Ministarstva branitelja bojnik Denis Deković. Na događanju se kao izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora obratio i saborski zastupnik Ivan Kirin.

U ime pokrovitelja, Grada Rijeke predstavnik je bio zamjenik gradonačelnika Marko Filipović dok je u ime Primorsko-goranske županije na svečanosti sudjelovao župan Zlatko Komadina.

Čestitavši prisutnima Dan hrvatske državnosti i Dan oružanih snaga RH župan Komadina u svom je obraćanju posebnu zahvalnost izrazio svima koji su sudjelovali u obrani domovine te je naglasio važan doprinos Primorja, Gorskoga kotara i Istre obrani slobode i neovisnosti. “Upravo su ljudi ovoga kraja prvi, dobrovoljno krenuli u obranu ratom zahvaćenih dijelova naše domovine, krenuli su pomoći sunarodnjacima kako bi zajedničkim snagama obranili naš dom, kako bi obranili Hrvatsku”.

Župan je također istaknuo da je u znak zahvalnosti Primorsko-goranska županija, u suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, pokrenula projekt i otvorila Spomen zbirku Domovinskog rata “U obrani domovine” u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja. “Kao stalni podsjetnik svima, a posebno mladima, na žrtvu koju su generacije prije njih podnijele kako bi svi danas uživali u slobodi”, rekao je za kraj Komadina uputivši posebnu zahvalnost svima vama koji su u ključnome trenutku prije 25 godina sudjelovali u obrani Domovine.

U ime Grada Rijeke zahvalu svim vojnicima uputio je zamjenik gradonačelnika Marko Filipović. “U ime svih Riječana svim vojnicima, časnicima, zapovjednicima koji su na svojim leđima iznijeli najveći teret hrvatske pobjede, svima koji su pomagali braniteljima, svima koji su u to ratno vrijeme pokazali svoju ljudskost i solidarnost želim još jednom reći – hvala”