Povežite se s nama

Mozaik

Održano 15. druženje blizanaca iz cijele PGŽ

Objavljeno

na
Zanimljivo ozračje u Zelenom srcu Hrvatske. U Park-šumi Golubinjak održano je jubilarno, 15. druženje članova Udruge Gemini, na kojem su se okupili blizanci iz cijele Primorsko-goranske županije. Inače, godišnje se u svijetu rodi oko milijun šesto tisuća blizanaca, odnosno svaka 85. trudnoća je blizanačka, javlja HRT.

Ovo je Tino. A ovo Niko. Šesnaestogodišnji blizanci iz Rijeke. Različiti su jedino po tome što jedan voli plavu, drugi zelenu boju.

Jesu vas kad zamijenili?

– Da, da jako često, – stalno – čak i roditelji, kažu.

Nije lako bilo ni Danijelu. Supruga Ivana jednojajčana je blizanka, a i oni su roditelji blizanaca, i to dvaput.

– Prvih par tjedana kad sam ih upoznao nisam znao baš koja je koja, ali kada sam shvatio koja je koja, onda sam se počeo truditi oko svoje supruge, kaže Danijel Antunović, suprug blizanke i otac blizanaca.

Neblizancima su upravo te zamjene zanimljive i egzotične. Samim blizancima i ne toliko.

– Dijelimo mamu i tatu, njihovo vrijeme, njihovu pažnju, nekad i zbunjenost okoline, pogotovo kad su blizanci identični jer je teško sam sebi objasniti po čemu se razlikujem od svoje sestre, brata, a onda još k tome ako se baš ne snalaze roditelji, učitelji, bake, djedovi, pa kažu kako su slatki, kupit ćemo im istu robicu, pa nas zovu u množini to djecu može zbuniti u razvoju identiteta, kaže Ivana Sošić Antunović, predsjednica Udruge Gemini i majka blizanaca.

Zbog toga i netom završen projekt podrške financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, u sklopu kojeg su nastojali povezati roditelje blizanaca te ohrabriti buduće roditelje u odgoju.

– Vrlo dinamično, izazovno, zanimljivo i naporno, nećemo se lagati, kaže Maja Franković, majka blizanaca.

I lijepo. Posebno. Poput druženja u Park-šumi Golubinjak, gdje su blizanci pokazali spretnost u različitim igrama te se fotografirali za izložbu koja će biti otvorena u Dječjoj kući u povodu Međunarodnog dana blizanaca, osmog lipnja.

A nas je zanimalo, iz prve ruke, što blizanci misle o identičnoj odjeći i frizurama.

– Joooj, jako teško pitanje, ne bih rekla crno bijelo, da ili ne, sve te odluke čim djeca mogu o tome suodlučivati treba donijeti s njima i pitati njih, kaže Ivana Sošić Antunović.

I o svemu razgovarati. Kao i o brojnim nezaboravnim situacijama koje su zbog sličnosti doživjeli. Ali točan odgovor nisu nam dali – koliko su zamjena učinili namjerno.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže