Povežite se s nama


Hrvatski jedriličari osvojili su drugu olimpijsku medalju u Riju, nakon srebra Tončija Stipanovića u Laseru, Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su zlatnu medalju u klasi 470. Ovo je rekordna četvrta zlatna medalja za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Riju i prva u povijesti za hrvatsko jedrenje.

Hrvatska posada vodila je u olimpijskoj regati u svojoj klasi od prve do posljednje utrke, a u medal raceu u četvrtak ušli su s osiguranom medaljom. Posljednji dan jedriličarskih natjecanja u Marini de Gloriji sjajnim nastupom u finalu iskovali su zlato.

Uoči plova za odličja Fantela i Marenić imali su 11 bodova više od grčke posade Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kagialisa, te 13 bodova više od Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana, a U medal raceu završili su posao prošavši ciljem osmi, mjesto ispred Australaca i dva ispred posljednjih Grka.

Marenić i Fantela odlično su startali, iskoristili su borbu grčke i australske posade za srebrnu medalju i do prve oznake doplovili mjesto ispred izravne konkurencije.

Do polovice utrke, na zavjetrinskoj oznaci, imali su situaciju pod kontrolom. Dodatno su odmakli Australcima i Grcima i pametno sačuvali svoju prednost do samog kraja utrke, javlja Index.hr.

U cilju su skočili iz svog broda i zasluženo proslavili svoju prvu olimpijsku medalju u moru zaljeva Guanabara. Hrvatska posada naplatila je 15 godina krvavog rada i u svojoj trećoj prilici na Olimpijskim igrama konačno došla do odličja, pa će tako zahvaljujući njima olimpijsko zlato stići i u našu županiju s obzirom na to da je Marenić sa Cresa.