Povežite se s nama

Vijesti

Opatija će dobiti novi UPU, a poduzetnici nove poticajne mjere

Objavljeno

na
Ovog petka, 24. svibnja, na rasporedu je 21. sjednica Gradskog vijeća grada Opatije, a prva na kojoj će prozivku prisutnih vijećnika kao predsjednik napraviti Fernando Kirigin, nakon što je ne samom početku svibnja dobio povjerenje velike većine vijećnika.

Predstavnička većina ususret ovoj sjednici Gradskog vijeća održala je konferenciju za medije kako bi javnosti iznijeli neke svoje stavove o bitnim temama za Opatijce, a naročito se tu ističe Odluka o izmjeni i dopune UPU-a naselja Opatija.

“Tema UPU Opatija bit će jedna od točaka sjednice Gradskog vijeća Grada Opatije. S obzirom na to da je postupak “točkaste” izmjene pokrenut još 2016. godine najavljujemo da će Koalicija u cilju okončanja procesa sutra podržati II izmjenu UPU-a iako baš nismo u potpunosti zadovoljni svim rješenjima. Da podsjetimo, izvorni Urbanistički plan uređenja Grada Opatije je stupio na snagu 2009. godine, 2012. godine je isti Plan doživio I izmjenu, a ovo bi bila tzv. II “točkasta” izmjena istog plana. Proces izmjene je započet 2016. godine kada je od 50-ak prijedloga odabrano njih 22 koje su stručnjaci trebali obraditi i pretočiti u konačni prijedlog II izmjene UPU-a Opatija. 2017. godine Koalicija predvođena SDP-om podnosi 9 amandmana na konačni prijedlog II izmjene UPU-a koje je trebalo ugraditi u novi konačni prijedlog UPU. Kako bi II izmjene UPU-a Opatija konačno stupile na snagu pribjeglo se manjim korekcijama amandmana, a sve u cilju izglasavanja.
Iako baš nismo u potpunosti zadovoljni svim rješenjima koje će iznjedriti II izmjena UPU Opatija amandmanima smo zaštitili najvažnije površine u našem Gradu. Podnošenje novih amandmana na tu isti II izmjenu UPU-a Opatija značilo bi odgađanje donošenja istog za još koju godinu ako uzmemo u obzir dosadašnji ritam.
Moramo naglasiti da prihvaćanjem II izmjena UPU-a Opatija neće biti riješen problem izgradnje stambenih “mastodonata” već je potrebno pokrenuti novu izmjenu kojom bi se planeri pozabavili tom za Grad ozbiljnom problematikom. Temelj za novu izmjenu ili izradu nove prostorno-planske dokumentacije itekako postoji jer su građani pred posljednje izbore pozvani da podnesu zahtjeve za izmjene planova kojih je stiglo 200-tinjak”, poručili su na konferenciji za medije.

Jedna od točaka sjednice bit će i donošenje posebne mjere poticaja prijava poduzetnika za EU projekte. Istu mjeru je osmislio Vedran Kružić, a gradonačelnik Ivo DUjmić je prijedlog prihvatio i pretočio u Odluku.

Voucheri za poduzetnike – posebna mjera poticanja prijava poduzetnika na EU natječaje. Posebnim voucherom iznosa 10.000-20.000 kuna mogla bi se sufinancirati izrada prijave na EU natječaje što bi moglo predstavljati ozbiljnu podršku mnogim, prvenstveno mikro i malim  gospodarstvenicima, koji nemaju iskustva ili stručnog kapaciteta u korištenju sredstava iz ciljanih EU natječaja koji postaju sve osjetniji instrument podrške rastu konkurentnosti i tehnološke opremljenosti gospodarskih subjekata.

“Navedena mjera, pretpostavlja angažman stručnih savjetnika za EU fondove s područja PGŽ, na čemu inzistira Unija Kvarnera, čime podržavamo jednu rastuću profesionalnu industriju u našoj regiji te otvaramo nova radna mjesta, prvenstveno za mlade ljude koji se zapošljavaju na poslovima pripreme i provedbe EU projekata.

Pred nama predstoji značajan broj natječaja namijenjenih poduzetnicima, a u novoj financijskoj perspektivi EU 2021. – 2027. Hrvatska će na raspolaganju imati 10 milijardi eura.

Prema nekim podacima kojima raspolažemo poduzetnici iz naše regije povlače manje EU sredstava od poduzetnika ostalih regija te Unija Kvarnera smatra da je ovo mjera kojom gradovi i općine direktno pomažu u lakšem dobivanju značajnijih sredstava ulaganja u gospodarstvo na svojem području. Ovim investiraju u razvoj, zapošljavanje i pozitivne rezultate poduzetnika sa svojeg područja. Želimo da Opatija bude lider uvođenja inovativnih poduzetničkih mjera”, poručio je Kružić.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram