Povežite se s namaU Opatiji je jučer započela dvodnevna konferencija o sigurnosti gradova. To je deveta po redu konferencija pod nazivom „Sigurnost gradova 2017“, koja se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a u organizaciji specijaliziranog časopisa „Zaštita“ i uz pomoć Državne uprave za zaštitu i spašavanje te Grada Zagreba. U ime Vlade Republike Hrvatske konferenciju je otvorio Tomislav Ivić, državni tajnik u Ministarstvu obrane RH.

Teme devete konferencije su, kao i prošlih godina, prevencija kriminaliteta, civilno – krizno upravljanje gradovima, preventiva urbanih rizika i nove tehnologije u ostvarenju sigurnosti gradova. Na ovogodišnjoj konferenciji se govori i o migrantskoj krizi kao značajnom čimbeniku ugrožavanja sigurnosti kako u regiji, tako i na cjelokupnom europskom području.

U okviru održavanja konferencije dodijeljena su i priznanja za najbolji projekt sigurnosti lokalne zajednice, a to je za 2017. godinu projekt „Siguran gost – zadovoljan gost“ grada Opatije. Gradonačelniku grada Opatije Ivi Dujmiću i načelniku Policijske postaje Opatija, Damiru Brnasu priznanje je uručio državni tajnik Tomislav Ivić. Cilj nagrađenog projekta je prevencija kaznenih djela teških krađa provaljivanjem na štetu turista i svih ostalih građana.

Gradonačelnik Ivo Dujmić se tom prigodom zahvalio na dodijeljenom priznanju, a posebno se zahvalio svim policijskim djelatnicima koji svojim profesionalnim i predanim radom uspješno ostvaruju ovaj projekt. O provedbi projekta te rezultatima analize sudionike konferencije je upoznao načelnik Policijske postaje Opatija Damir Brnas naglasivši pritom kako se u razdoblju od početka provedbe 2013. pa do 2016. godine broj navedenih kaznenih djela na području Liburnije smanjio u prosjeku od 30 % u odnosu na prethodne godine.

Konferencija o sigurnosti gradova se održava u cilju razmjene znanja i stručnih informacija sudionika iz zemlje i inozemstva koji se profesionalno bave pitanjem različitih vrsta sigurnosti, kao i razmjene najnovijih praktičnih iskustava. Namijenjena je predstavnicima tijela državne uprave, lokalne uprave i samouprave, upravama svih gospodarskih subjekata koji su od posebnog interesa za sigurnost i obranu države, predstavnicima tvrtki za tjelesnu i tehničku zaštitu, predsjednicima i članovima vijeća za prevenciju te svim menadžerima i stručnjacima za sigurnost. U dva dana konferencije predstavit će se više od 30 predavača iz Hrvatske i inozemstva iz različitih područja od akademske zajednice, preko policije i ostalih državnih tijela te gospodarskih subjekata, pa do medijskih istraživača koji se bave pitanjem sigurnosti gradskih područja.