Povežite se s nama

Vijesti

Opatija i ove godine ima rekordne turističke pokazatelje, snažan rast ostvaren i u listopadu

Objavljeno

na

Sve više domaćih i stranih gostiju bira Opatiju za svoju destinaciju što potvrđuju i rezultati turističkog prometa za listopad te prvih deset mjeseci 2019. godine, koje je objavila Turistička zajednica grada Opatije.

U oba razdoblja ostvaren je značajan rast broja posjetitelja i noćenja, pri čemu su rezultati mjeseca listopada značajno bolji od godišnjeg prosjeka. Naime, proteklog mjeseca na području TZ grada Opatije boravilo je ukupno 46 tisuća gostiju (povećanje od 14%) koji su brojkom od preko 107 tisuća noćenja ostvarili 7% više noćenja u odnosu na listopad protekle godine. U ukupnom broju noćenja, strani gosti ostvarili su 94 tisuće noćenja i time zabilježili povećanje od 12% u odnosu na isti period protekle godine.

Najbrojniji gosti u listopadu bili su domaći gosti s ostvarenih 7 tisuća dolazaka. Gosti s njemačkog tržišta, s 22 tisuće noćenja, ostvarili su najveći udio u ukupnom rezultatu i ujedno ostvarili povećanje broja noćenja od 12%. Slijede gosti iz Austrije s ostvarenih  6,9 tisuća dolazaka i 21 tisuću noćenja (povećanje od 4% noćenja). 

Očekivano, najveći broj noćenja u listopadu, 97,3 tisuće ili gotovo 91%, ostvaren je u hotelskom smještaju (povećanje od 6%), dok je u privatnom smještaju ostvareno 8,2% ukupnog turističkog prometa, odnosno 8,8 tisuća noćenja čime se također bilježi porast od 6%. 

Promatrajući ukupan rezultat u prvih deset mjeseci, Turistička zajednica grada Opatije zabilježila je ukupno 385 tisuća dolazaka i 1,2 milijuna noćenja. Konkretno, u predmetnom razdoblju stiglo je 5% više gostiju koji su ostvarili 2% više noćenja. Pritom se 70% ukupnog turističkog prometa odnosi na hotelski smještaj u kojem je ostvareno povećanje dolazaka od 4% odnosno preko 316 tisuća dolazaka te 832 tisuća noćenja.

Privatni smještaj koji je zaslužan za 28% turističkog prometa realizirao je rast od 8% u oba promatrana pokazatelja – ostvareno je preko 66 tisuća dolazaka te 329 tisuća noćenja. 

Najbrojniji gosti bili su gosti iz Austrije. Uz rast od 1% u dolascima, 57,5 tisuća Austrijanaca boravilo je tijekom 10 mjeseci na području TZ grada Opatije. S druge strane, s više od 213 tisuća noćenja i rast od 5%, najveći udio u broju noćenja ostvarili su gosti s njemačkog tržišta. 

Najveći porast u broju dolazaka i noćenja ostvarili su kineski gosti sa 65% povećanja u broju dolazaka te 91% povećanja u broju noćenja.  Slijede ih gosti iz Ujedinjene Kraljevine sa 18% više dolazaka te 24% više noćenja. 

„Opatija je u listopadu zabilježila povećanje i broja dolazaka (14%) i broja noćenja (7%) te odličnu popunjenost u hotelskom smještaju. Jesenski mjeseci u znaku su kongresnog turizma, a uz pregršt planiranih događanja i manifestacija u nadolazećem periodu, od kojih svakako treba izdvojiti Najljepši Advent uz more te Festival čokolade, vjerujemo da će turistički i financijski pokazatelji i dalje rasti“, najavili su iz Turističke zajednice grada Opatije. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram