Povežite se s nama

Mozaik

Opatija je opet na svjetskoj koncertnoj karti, priprema se vrhunski program za ljeto 2023.

Objavljeno

na
Festival Opatija je počeo izlaziti u javnost s najavama koncerata 2023. na Ljetnoj pozornici. Nedavno je objavljena vijest o nastupu popularne američke pjevačice Norah Jones i ulaznice su već rasprodane. Objavljen je nastup legendarnih kanadskih rokera SUM41, ali i miljenika domaće publike Petra Graše. Upitali smo ravnatelja Festivala Opatija Ernie Gigante Deškovića što još možemo očekivati u 2023., ali i kako je prošla 2022. godina.

“S našim „Ljetom na Ljetnoj 2023.“ krećemo početkom lipnja i sve traje do rujna. Dakle, ova naša manifestacija traje gotovo 100 dana neprekinutog programa. Tu su koncerti, ljetno kino, partiji poput Retopatijskog i sve je posloženo kako bi bilo raznovrsno. Mislim da je to važno, jer ukoliko svatko pronađe nešto zanimljivo za sebe to znači da smo uspjeli.”

Što ste nam pripremili za otvaranje „Ljeta na Ljetnoj 2023.“?

“Prošle godine otvorili smo našu sezonu s gruzijskim nacionalnim baletom Sukhishvili. Bio je to spektakularan nastup koji su mnogi kasnije komentirali kao nešto najbolje tog stila što su ikada gledali na Ljetnoj. Ove godine planiramo otvoriti s jednim podjednako spektakularnim nastupom. Uskoro ćemo to obznaniti.” 

Znači i ove se godine mogu očekivati velika međunarodna imena?

“Da. To me posebno veseli, jer svi zaboravljaju da su ne tako davno veliki međunarodni koncerti bili rijetkost u Opatiji. Kada sam stigao na čelo Festivala odlučio sam to promijeniti. Nije bilo lako, ali smo uspjeli i u nekoliko proteklih godina na Ljetnoj su se zaredali Zucchero, Ramazzotti, Il Volo, Tom Jones, Diane Krall, Sabaton, Maksim Mrvica, The Dire Straite Ex., Luka Šulić iz 2Cellos, svi najtraženiji ovdašnji izvođači Oliver, Balašević, Severina, Massimo, Čolić, itd. Znate, kada nastupa svjetska legenda značaja kao Tom Jones, to je nešto što ispisuje povijest našeg grada. Na taj način je posložena i 2023.”

Vole izvođači dolaziti u Opatiju?

“Izvođači koji nisu s prostora bivše države uglavnom ne znaju za Opatiju. Kada govorimo o međunarodnim stvarima Ljetna je često premala, konkurencija raspolaže s financijama koje su nama nedostižne, itd. Kako onda uspijevamo imati sva ta imena? Jer se veliki nastupi rade tamo gdje je osoba, sa svojim imenom i prezimenom, s kojom su ti izvođači već radili i znaju da će s njom posao biti dobro odrađen. U ovom slučaju sam to ja i moj tim. Kako je naš posao Opatija, dovodimo ih u Opatiju. Ljepota destinacije je olakotna okolnost, ali najvažnija stvar su vam uvijek ljudi i zato koristim priliku pohvaliti sve djelatnike Festivala Opatija.”

Kako vam je prošla 2022. godina?

“Neka djela govore umjesto riječi. Festival Opatija je tijekom 2022. oborio nekoliko rekorda. Najveći broj ukupnih događanja tijekom jedne godine u povijesti ustanove. Najveći broj ukupnih posjetitelja tijekom jedne godine u povijesti ustanove. Najviše ostvarenih prihoda tijekom jedne godine u povijesti ustanove. Najviše ostvarenih samostalnih prihoda, dakle na tržištu, u povijesti ustanove. Uvijek smo likvidni, bez financijskih poteškoća, nemamo kreditnih zaduženja, stanje na računu sa zadnjim danom godine nam je bilo gotovo milijun kuna, ostvarili smo brojne sekundarne učinke cijeloj destinaciji: publika koja je dolazila na naša događanja je negdje spavala, jela, pila. Rekao bih da nam je dobro prošla 2022.”

Koji vam je nastup ostao posebno u sjećanju tijekom 2022.?

“Sabaton, jer je to jedan od onih koncerata s kojim smo pokazali da Opatija ne mora gledati samo glazbeno unatrag, nego i prema današnjici. To je bio pravi spektakl, a koliko takve stvari donose može vam približiti podatak su je naš ljetni program proizveo više reklame za destinaciju na široj međunarodnoj razini nego svi ostali subjekti zajedno.”

Što mislite o zabrani narodnjaka u Puli i Osijeku?

“Svatko neka sluša što hoće, ali također svatko može odlučiti što želi u svojoj kući. Ja nemam dobro mišljenje o cajkama, balkan trapu i sličnim stvarima i ne radim ih. Ali tko voli, nek’ izvoli”, rekao je Gigante Dešković za Fiuman.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram