Povežite se s nama
Danas je u uredu gradonačelnika održana konferencija za medije na temu predstavljanja prijedloga proračuna Grada Opatije za 2018. godinu s projekcijama plana za godine 2019. i 2020. Prijedlog proračuna u iznosu od 214,6 milijuna kuna predstavili su zamjenici gradonačelnika Vera Aničić i dr.sc. Emil Priskić te pročelnik Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Danijel Jerman.

Glavne odrednice Proračuna usklađene su sa strateškim ciljevima Grada definiranima u usvojenoj Strategiji razvoja. Nastavljaju se investicije u komunalnu infrastrukturu poput izgradnje novih te uređenje postojećih prometnica, uređenje obalne šetnice i javnih plaža, širenje sekundarne mreže vodoopskrbe, odvodnje otpadnih voda i sl.

Jedna od najvažnijih značajki Proračuna je naglašena socijalna komponenta rekla je zamjenica Aničić te je istaknula da su prijedlogom proračuna značajno povećana izdavanja za javne potrebe koja čine čak četvrtinu proračuna za iduću godinu tj. 55 milijuna kuna – a što je u konačnici preko 10 milijuna kuna više u odnosu na prethodnu godinu, poručuje se u objavi Grada Opatije.

Posebna pažnja usmjerena je na poboljšanje standarda stanovnika svih dobnih skupina. Pored već postojećih oblika pomoći, osigurana je novčana pomoć u visini od 1.000 kuna godišnje za umirovljenike s mirovinom do 3.000 kuna, kao i nadoknada troškova godišnjeg zdravstvenog dopunskog osiguranja u visini od 840 kuna. Planirani su besplatni udžbenici za osnovnoškolce, sufinanciranje udžbenika za srednjoškolce te povećanje broja stipendija. Mjere potpore za novorođenu djecu nastavljaju se i u idućoj godini, a za djecu koja pohađaju vrtić se od ove pedagoške godine primjenjuju nova pravila kod plaćanja vrtića čime se olakšava roditeljima. Naime, drugo i svako sljedeće dijete iz obitelji upisano u vrtić ne plaća boravak u vrtiću. Da bi se ispunili važeći državni pedagoški standardi povećat će se broja osoblja u vrtiću, kao i sredstva za zaposlene. U kulturi i sportu neće biti smanjenja dosadašnjih izdavanja za rad i programe udruga te je najavljeno povećanje sredstava za plaće u Gradskoj knjižnici radi primjene novih koeficijenata.

Priskić, Aničić i Jerman

Priskić, Aničić i Jerman

Zamjenik Priskić naglasio je da je planiran nastavak značajnih ulaganja Grada u kapitalne investicije i to prvenstveno u dovršetak izgradnje Dječjeg vrtića, zatim ulaganje u projekte aktivne revitalizacije kulturne baštine koji se financiraju putem Urbane aglomeracije Rijeka (Amerikanski vrtovi, rasadnik u parku Angiolina te sanacija i uređenje Ville Angiolina) te rekonstrukcija nogometnog igrališta. U prijedlogu proračuna je planirano izvođenje dva prekogranična EU projekta, kao i sufinanciranje uređenja plaže Črnikovica. Isto tako, zamjenik je istaknuo da nije planirano povećanje javnih davanja u nadležnosti Grada tj. ostaje ista vrijednost boda komunalne naknade i koeficijenti zona, visina i oblici gradskih poreza se ne mijenjaju te nije planirano ponovno uvođenje poreza na potrošnju.  Prijedlog proračuna sadrži i novo kreditno zaduženje koje se u stvari odnosi na refinanciranje postojećeg kredita za izgradnju Centra Gervais, a čime će se smanjiti buduće izdatke na ime kamata. Time bi se tijekom kompletnog razdoblja otplate kredita trebala ostvariti ušteda od čak pet milijuna kuna.

Kroz Program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva nastavlja se s potporama gospodarstvu u okviru već postojećih oblika potpora ali se za tu namjenu planira više sredstava radi povećanja pojedinačnih potpora. Osim toga, planiran je početak rada Start up inkubatora za kreativni turizam koji će biti smješten u Vili Antonio i koji bi trebao postati važan segment razvoja poduzetništva u Gradu, ali istovremeno i centar okupljanja mladih s ciljem razmjene ideja.

Gotovo polovica proračuna za 2018. godinu otpada na kapitalna ulaganja u imovinu (komunalna i društvena infrastruktura) te za javne potrebe.