Povežite se s nama

Vijesti

Opatija sve privlačnija imućnijim gostima: Vanpansionska potrošnja nadmašila rekordnu 2019. godinu

Objavljeno

na
Opatija u prvih 7 mjeseci bilježi 619 tisuća noćenja što čini 93% turističkog prometa rekordne 2019. godine i porast od 71% u odnosu na isto razdoblje lani. Dva od svaka tri noćenja, točnije 68% ukupnog broja noćenja, ostvarena su u hotelima. Privatni smještaj ima 30% udjela u svim noćenjima, dok preostalih 2% otpada na nekomercijalni smještaj.

Tijekom prvih sedam mjeseci, opatijski gosti najčešće su stizali iz Austrije, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Mađarske, tradicionalno najznačajnijih tržišta za Opatijsku rivijeru. Sva ključna tržišta bilježe porast u odnosu na 2019. godinu. Austrijanci su zaslužni za svako peto noćenje u gradu, s udjelom od 20,3% u ukupnim noćenjima i porastom od 5% u odnosu na rekordnu turističku godinu. S udjelom od 17,3% u ukupnom broju noćenja, Nijemci su ostvarili rast od 2% u odnosu na 2019. godinu, no s obzirom da se glavnina njihovih dolazaka ostvaruje u kolovozu, očekuje se povećanje turističkog prometa s Njemačkog tržišta. Domaći gosti sve su značajniji za opatijski turizam, a u dosadašnjem dijelu godine imaju udio od 16,6% u ukupnim noćenjima te povećanje od čak 14% u odnosu na isto razdoblje u posljednjoj godini prije pandemije. Mađarski gosti ostvarili su rezultat na razini 2019. godine, s udjelom od 6 %, a udio slovenskih gostiju je 5% i oni su ostvarili rast u broju noćenja od 14 posto. Značajnije povećanje u odnosu na 2019. godinu zabilježeno je i kod gostiju iz Poljske (23% povećanja), Srbije (21% povećanja), Slovačke (31% povećanja) te Češke (74% povećanja).

Predsezonu, ali osobito lipanj i srpanj, obilježile su brojne manifestacije i veliki povratak „živih“ događanja u Opatiju. Nakon ljetne Balinjerade i odlično posjećene RetrOpatije, niz festivala i odličnih koncerata među kojima su bili Zdravko Čolić, Tom Jones i drugi izvođači, ispunili su Ljetnu pozornicu tisućama posjetitelja. Zahvaljujući kvalitetnoj ponudi događanja, ali i posebnim oblicima turizma kao što su zdravstveni, kongresni i „outdoor“ turizam, Opatija je imala izvrsnu predsezonu u kojoj se potvrdila kao jedna od najznačajnijih cjelogodišnjih destinacija u zemlji. Temeljem rezultata koji su u pojedinim razdobljima nadmašivali rekordnu 2019. godini, Opatija je od siječnja do svibnja bila najuspješnija destinacija na Kvarneru i među vodećima u Hrvatskoj.

I nakon odlične predsezone, Opatija nastavlja bilježiti dobre turističke rezultate. U srpnju je zabilježeno 206 tisuća noćenja, što je na razini 93% istog mjeseca 2019. Nešto više od polovice toga broja, točnije 51%, ostvareno je u hotelima, dok je privatni smještaj zaslužan za 46% srpanjskih noćenja, a preostalih 3% odnosi se na nekomercijalni smještaj. U „srcu sezone“ najbrojniji su, očekivano, gosti iz Njemačke koji su ostvarili oko četvrtine svih srpanjskih noćenja u Opatiji. Konkretno, uz udio od 23% svoj su rezultat iz 2019. godine poboljšali za 7%. Slijede njihovi „susjedi“ iz Austrije s udjelom od 14% u ukupnom broju noćenja, dok su na trećem mjestu po zastupljenosti Mađari s udjelom od 9%. Domaći gosti u srpnju su imali udio u ukupnim noćenjima od 6%, ali i rast od 24% u odnosu na srpanj 2019. godine. Značajan rast imali su i gosti iz Poljske (24% povećanja), Slovačke (20% povećanja), Češke (102% povećanja), Srbije (28% povećanja), Danske (36% povećanja)…

“Smatramo da možemo biti vrlo zadovoljni aktualnom godinom koju je obilježilo jačanje predsezone i veća potrošnja u glavnoj sezoni, a posebno činjenicom da Opatiju posjećuju u sve većem broju gosti više platežne moći, što nam je i glavni cilj u strateškom promišljanju o razvoju destinacije. Potvrđuje to i činjenica da se najprije pune visokokategorizirani objekti. Obiteljski smještaj bilježi povećanje noćenja od 5% kako za srpanj, tako i za dosadašnji dio godine, a najbolja popunjenost bilježi se u vilama s bazenima i luksuznim apartmanima koji su „bukirani“ odavno i u kojima je sada nemoguće naći slobodno mjesto. Restorani su odlično popunjeni, u većini je teško dobiti stol bez rezervacije unaprijed, a rastu i drugi oblici vanpansionske potrošnje. U skladu s dosadašnjim dijelom godine, kolovoz će biti pun zanimljivih događanja, koja kreću već ovog vikenda uz popularnu manifestaciju „Vino i vruja“ u Iki” – kazala je direktorica Turističke zajednice Opatija Suzi Petričić.

Do kraja kolovoza u Opatiji nas očekuju Queen Real Tribute, Severina, Sabaton, Bajaga & Instruktori i mnogi drugi sjajni izvođači na Ljetnoj pozornici, konvencija Liburnicon u Iki koja dovodi odlične goste i predavače iz Hrvatske i inozemstva, ali i brojne zanimljive aktivnosti kao što je Opatijski vremeplov koji traje sve do kraja rujna, a tijekom kojeg posjetitelji mogu uživati u Klapama va portiće ponedjeljkom, izložbi olditmera utorkom, te šetnjama kroz povijest Opatije uz kostimirane vodiče srijedom. Dodatno, svakodnevno, sve do 20. rujna, u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer može se pogledati izložba „Salvador Dali: Nadstvarno“ na kojoj su izloženi radovi jednog od najslavnijih svjetskih slikara, poznatog po svojim snažnim i bizarnim slikama uronjenima u nadrealizam. Svake večeri, kroz čitavo ljeto, održavaju se i programi na terasama opatijskih hotela Ambasador, Kvarner i Palace, uz nastupe izvrsnih izvođača kao što su The River Sharks, Spart Jazz Trio, The Blondes, Mystic Rose Ensamble, tako da događanja i zabave u Opatiji zaista ne nedostaje.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

12.05.2023.
Obavještavamo korisnike parkirališta u Ulici Senjsko pristanište da će u nedjelju, 14. svibnja 2023. godine od 07 do 18 sati na snazi biti privremena zabrana parkiranja, na istočnom dijelu parkirališta uz ogradu i na kružnom toku na spoju s Demetrovom ulicom, zbog prolaza autobusa radi transfera putnika s kruzera. Vozila zatečena na navedenoj lokaciji premjestiti će specijalno vozilo “pauk”.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram