Povežite se s nama

Vijesti

Opatija uspostavila suradnju s kineskim velegradom od 7,8 milijuna stanovnika

Objavljeno

na

U sklopu službenog posjeta kineskog izaslanstva Republici Hrvatskoj, izaslanstvo kineskog grada Cangzhoua posjetilo je Grad Opatiju gdje je potpisan memorandum o uspostavljanju prijateljskih odnosa s ciljem jačanja suradnje i prijateljstva među gradovima.

– Naša je želja uspostaviti ekonomsku, trgovinsku, znanstvenu i tehnološku suradnju, ali i promovirati kulturu oba grada, oba naroda. Mi smo u Opatiji bili vizionari jer smo među prvima krenuli u prijateljsku i poslovnu suradnju s dalekim istokom. Vaš će grad i poslovna zona biti naš prozor na kinesko tržište, a Opatija  može biti vaš, naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić na primanju. On je istaknuo i jako dobre odnose s kineskim veleposlanstvom u RH, te činjenicu da se učenje kineskog jezika na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu provodi već nekoliko godina, pod pokroviteljstvom Grada Opatije.

Cangzhou je grad 200 kilometara udaljen od Pekinga te ima 7,8 milijuna stanovnika. Stari je to grad, datira još iz 1100. godine, grad bogat povijesnom baštinom i tradicijskim spomenicima i turističko središte Kine, grad u kojem je nastala tradicionalna kineska vještina kung-fu, a danas i vrlo važno gospodarsko središte, posebno za mala i srednja poduzeća. Izaslanstvo Cangzhoua upravo je sudjelovalo i na Forumu 16 + 1 u Dubrovniku na kojem su već sklopili i nekoliko poslovnih ugovora sa zemljama srednje i istočne Europe te smatraju da će postati stalni sudionici ovog poslovnog foruma u godinama koje slijede, rekao je Tian Yongbin, zamjenik direktora Industrijskog parka Cangzhoua. I ovaj posjet i početak suradnje među gradovima možemo zahvaliti gospođi Liu Pilato Liying, znanoj kaoLily, velikoj prijateljici Opatije, naglašeno je na primanju.

Prošle je godine u studenom izaslanstvo Turističke zajednice Grada Opatija na čelu s direktoricom Suzi Petričić boravilo u Kini na turističkim sajmovima u Shanghaiju i Shenzhenu te potpisalo memorandume o suradnji. Ugovori o suradnji već su ranije potpisani s još dva grada: Pekingom i Ningbom.

– Kinesko je tržište nama izuzetno atraktivno i zbog predsezone i posezone kada Kineski turisti najviše putuju, a vrlo ćemo se rado odazvati pozivu i za predstavljanje Opatijske rivijere u vašem gradu, rekla je Suzi Petričić, predstavivši opatijsku turističku povijest i sadašnjost.

Kineski gosti su tijekom boravka u Opatiji smješteni u hotelu Navis, a i vlasnik hotela Kruno Kapetanović boravio je prošle godine u NR Kini s izaslanstvom Turističke zajednice te je i sam svjedok sve većem broju posjeta kineskih gostiju Opatijskoj rivijeri.

U nastavku službenog posjeta Opatiji, kinesko izaslanstvo je posjetilo i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki gdje ih je primila dekanica fakulteta dr. sc. Dora Smolčić Jurdana sa suradnicima, a u popodnevnim satima gradska vlada grada Cangzhoua, predstavnici zone za mala i srednja poduzeća te predstavnici Industrijskog parka Cangzhou susrest će se s predstavnicima HGK- županijske komore Rijeke te malih i srednjih poduzeća s područja PGŽ-a.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram