Povežite se s nama

Vijesti

Opatija uvodi najmoderniji sustav, skuter s kamerama će kontrolirati je li plaćen parking

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELLGradska tvrtka Opatija 21 na samom koncu zime ove godine preuzela je upravljanje svim gradskim javnim parkirališnim površinama koje su do ožujka 2018. godine bile pod koncesijom privatne tvrtke Liburnija parking. Uveli su brojne povlastice za građane, kao što je sat vremena besplatnog parkiranja, ali i znatno povećali broj povlaštenih parkirnih karta za koje se omogućilo i da parkiraju u nultoj zoni.

Direktor Opatije 21, Igor Štok, na konferenciji za medije održanoj ovog ponedjeljka, 22. listopada, osvrnuo se na poslovanje tijekom turističke sezone, ali je i najavio uvođenje najmodernijih tehnologija na opatijske ulice kad je u pitanju kontrola i naplata parkiranja. U glavnoj ulici u bližoj će budućnosti tako skuter sa šest kamera kontrolirati je li za parkirano vozilo plaćeno parkiranje, a bit će postavljeno i osam novih aparata koji će primati novčanice i kartice te nuditi i ostale povezane usluge.

Takva tehnologija “scan-a-car” zasad se koristi u svega nekoliko europskih gradova, a u Puli se tek provodi pilot projekt.

“Mi ćemo definitivno uvesti ovu tehnologiju, već smo i pripremili dokumentaciju za javnu nabavu. Sustav će eliminirati mogućnost ljudske greške. Skuter će kontrolirati parkirana vozila po opatijskoj cesti sa šest kamera u visokoj rezoluciji koje u jednoj sekundi mogu snimiti osam registarskih oznaka bez obzira na to kako su auti parkirani. Naši djelatnici neće moći više počiniti pogrešku, što se ponekad do sada i događalo. To je novitet u Europi i svijetu, sustav je predstavljen prije dvije godine na sajmu u Amsterdamu. Mi nećemo kretati s pilot projektom, već ćemo implementirati taj sustav”, rekao je Štok te otkrio i dodatne detalje:

“Nabava opreme pokrit će se iz kredita od dva i pol milijuna kuna koji je uzet još na početku godine kad smo već i planirali nabavu nove opreme. Novi krediti nisu u planu, a ukoliko novčana sredstva od tog kredita ne budu bila dostatna, onda ćemo pokriti ostatak iz vlastitih prihoda. U prvoj fazi krenut ćemo s nultom zonom i cijelom Ulicom maršala Tita. U njoj će se postaviti novih osam aparata za naplatu. Na njima će se moći platiti i dnevne parkirne kazne (“kazne”), ali i kupiti primjerice dnevne ili tjedne karte za parkiranje. Sve to napravit će se tako da se prilikom kupnje karte upisuje registracija vozila, neće se više izdavati papirnata potvrda, a naš sustav će dobiti informaciju da je za određeno vozilo s unesenom registracijom plaćeno parkiranje. Najprije smo mislili uvesti sustav senzora na parkirališna mjesta, ali za to bismo morali prekopati “pola Opatije”, a bilo bi to i višestruko skuplje te ne bi sustav bio toliko učinkovit kao ovaj kojeg ćemo uvesti”, poručio je direktor Opatije 21.

Nemali broj građana bio je nezadovoljan nakon što su im s početkom listopada s njihovog računa skinuta preostala sredstva od kupljenog bona, iako je i bilo najavljeno kako kupljeni bonovi sa sniženom cijenom od 30 posto vrijede samo do kraja ljeta. No, i njima stižu dobre vijesti…

“Mi ćemo ponovno po tko zna koji put izaći u susret građanima i već smo prošlog tjedna vratili nepotrošena sredstva na račune korisnika. Svima je poznato da u svijetu prepaid plaćanja postoje rokovi iskorištenja kupljenog bona. Mi smo također definirali nove rokove, a oni su mjesec dana za bon od 50 kuna, tri mjeseca za bon od 100 kuna, šest mjeseci za bon od 150 kuna i godinu dana za bon od 200 kuna”, poručio je Štok.

Istaknuo je i kako se sad definitivno potvrdilo da je Grad Opatija višestruko profitirao zahvaljujući odluci da djelatnost parkiranja dodijeli gradskoj tvrtki, umjesto privatnom koncesionaru. Liburnija parking je plaćala 1,7 milijuna kuna godišnje koncesiju, ali taj iznos se značajno umanjivao zbog odluke o nenaplati parkiranja vikendom, a u tu koncesiju bile su uključene i parkirališne površine na pomorskom dobru.

“Mi smo sad preuzeli obvezu plaćanja kredita za dvoranu od 4,8 milijuna kuna godišnje, a već smo i Gradu Opatiji uplatili 800 tisuća kuna na temelju odluke o dodjeli djelatnosti. Treba istaknuti kako i mi sada upravljamo manjim brojem parkirališnim mjesta u usporedbi s prethodnim koncesionarom, a gradski proračun ima višestruko veći prihod od nas”, otkrio je Štok te je i dodao kako je analizom utvrdio da nijedan grad u Hrvatskoj nije svojim građanima dao toliko povlastica za parkiranje kao što je to slučaj u Opatiji.

Spomenimo i kako je najavljen određeni broj smanjivanja broja zaposlenih osoba u Opatiji 21 nakon što se novi sustav u potpunosti uvede.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram