Povežite se s nama

Prošlog vikenda, točnije u subotu 22. travnja održano je 20. jubilarno državno prvenstvo u bodybuildingu i fitnessu. Natjecalo se 80-ak natjecatelja i natjecateljica u više kategorija među kojima se našao i Opatijac Lorenzo Marinčić.

Izašao je u dvije kategorije, juniori iznad 75 kilograma i seniori do 90 kilograma. Branio je boje bodybuilding kluba “Krk” kojeg predvodi dugogodišnji i višestruki hrvatski prvak Mario Jarnečić. Nakon 6 godina treniranja u tišini ove godine odlučio je debitirati i nije prošao nezapaženo. Naime, iako su favoriti u svakoj kategoriji bili poznati s obzirom na njihova dosadašnja postignuća, Lorenzo se nije dao pokolebati. Osvojio je 2. mjesto u kategoriji juniora i 3. mjesto u kategoriji seniora.

Iako sucima i publici nepoznat, svojim skladnim, simetričnim izgledom, gustim mišićima i impresivnim pozingom namučio je svoje suparnike, priredio odličnu predstavu i podigao atmosferu. Bez obziro što nije odnio pobjedu, stručnjaci poput Luke Kuhara iz proteke.hr prepoznali su u njemu veliki potencijal i prognozirali uspješan nastavak bodybuilding karijere.

Nakon što su se slegli dojmovi, razgovarali smo s Lorenzom koji nam je sa zadovoljstvom ispričao sve detalje s natjecanja. Zahvalan je svima na velikoj podršci i pomoći koju je dobivao tijekom svih ovih godina napornog treniranja, a posebno za vrijeme 10-tjednih rigoroznih priprema što naglašava da je za bodybuilding prilično kratko. Iako je zadovoljan svojim plasmanom smatra da je mogao i bolje iskoristiti svoj potencijal.

Za sve one kojima ovaj sport nije poznat, objasnio nam je kako se kroz izlaske na binu, sucima prezentiraju obavezne poze. Svaka se poza zasebno ocjenjuje te se vrše usporedbe među natjecateljima. Ocjenjuje se i slobodan pozing gdje se u 60 sekundi gleda vještina koreografije uz glazbu koju odabire sam natjecatelj. Sudi se kombinacija simetrije, proporcije svih mišićnih skupina, veličine mišića odnosno tijela, forme i same prezentacije. Marinčić je pokazao dobru kombinaciju svih aspekata, no priznaje da mu je falilo malo “suhoće” u formi kako bi postigao još bolji rezultat. Uz povećanje mišićne mase i poboljšanje slabijih mišićnih skupina upravo mu je to i u planu popraviti za sljedeće natjecanju. Za kraj nam je rekao da bi mu ipak bilo draže kada bi njegov sport bio više popraćen i da se nada da će više mladih, ali i starijih krenuti njegovim putem.