Povežite se s namaU  Kulturno turističkom centru Gervais danas je organiziran obilazak Gervaisa za predstavnike medija uz konferenciju za medije održanoj u foajeu Gervaisa, na kojoj je najavljen program u povodu otvorenja Gervaisa u Opatiji te su najavljeni “Dani otvorenih” vrata za sve građane koji ga žele razgledati (petak, subota i nedjelja od 11 do 16 sati).

Svečano otvorenje centra Gervais najavljeno je za petak, 28. travnja s početkom  u 20 sati gala koncertom operne dive Natalie Ushakove, koja će nastupiti u pratnji orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, kojim ravna maestro Marco Boemi,  nakon čega u otprilike 23.00 sata slijedi nastavak programa rock koncertom i nastupom grupe Vatra u klupskom prostoru u prizemlju Gervaisa.

Program svečanog otvorenja, te druge zanimljivosti koje će pratiti tjedan u kojem se odvija otvorenje Gervaisa najavili su novinarima opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić te ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, ali i gost iz Rijeke, ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Petar Kovačić, a u obilasku Gervaisa pridružio se i intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević.

Ravnatelj Festivala Opatija Dešković najavio je da će prije svečanosti otvorenja Gervaisa ovaj Centar otvoriti svoja vrata za sve zainteresirane građane i posjetitelj koje zanima kako to Gervais izgleda, kakvim kapacitetima i mogućnostima raspolaže. „Dani otvorenih vrata“ trajat će od 21. do 23. travnja, dakle tri dana, u terminu od 11.00 do 16.00 sati kada će posjetitelji u pratnji djelatnika Festivala Opatija moći obići Gervais. Kulminacija svečanosti, kako je već spomenuto, bit će u petak, 28. travnja s koncertom ozbiljne glazbe, nakon kojeg slijedi rock koncert „Vatre“ u klupskom prostoru u Gervaisu, a ulaz na ovaj rock koncert- besplatan je, rekao je Dešković.

Gradonačelnik Dujmić naglasio je da se otvorenjem Gervaisa konačno ostvario njegov san.

„Zacrtali smo da Opatija mora imati sadržaje bez kojih nema destinacije, a Gervais će biti nezaobilazan igrač na kulturno – zabavnome planu gradskih događanja“. Gradonačelnik dodaje kako je bilo nemoguće izgraditi garažu u sklopu centra Gervais, ali da će se u njegovoj blizini uskoro izgraditi garaža Gorovo; u neposrednoj blizini nalazi se druga garaža – garaža Slatina, ali postoje i  parkirna mjesta na javnim površinama kojih je oko 800 u samom centralnom dijelu grada. Ovaj je objekt Opatija izgradila vlastitim sredstvima, rekao je gradonačelnik, dok je ukupna investicija umanjena za iznos PDV-a, te može odgovoriti na izazove koji su pred njom u sklopu projekta Rijeka EPK 2020- čiji je Opatija bila grad partner pri kandidaturi.

gervais-dvorana

Ravnatelj Opere HNK riječkog Teatra Kovačić zahvalio je što je upravo orkestru riječke Opere omogućeno da sudjeluje u svečanosti otvorenja Gervaisa. „Sjajan je to znak buduće suradnje. Rijeci trenutno nedostaje jedna ovakva dvorana i drago mi je što je Opatija ima“ komentirao je Kovačić. Program koncerta raznovrstan je, pa će, nada se Kovačić, svi moći uživati i pronaći nešto za sebe.

„Vjerujemo da će dvorana biti puna i da će ljudi uživati u klasičnim notama“ zaključio je ravnatelj Opere Kovačić.

U organizaciju otvorenja Gervaisa uključili su se i opatijski ugostitelji. Oni su ovim povodom osnovali tvrtku Opatijski ugostitelji d.o.o. koja će organizirati uslužnu djelatnost u klupskom prostoru, ali i biti ekipirana za pružanje drugih srodnih usluge, poput mogućnosti organizacije cateringa za masovnija događanja, spomenuo je danas jedan od opatijskih ugostitelja predstavnicima medija Stipe Dunatov.

Predstavnici sedme sile danas su tako imali priliku obići sve prostore Gervaisa: od prizemlja, u kojem je smješten klupski prostor koji može primiti oko tisuću posjetitelja, preko Velike dvorane na drugom katu namijene odvijanju značajnih kazališnih i koncertnih produkcija, a eventualno i određenih kongresnih zbivanja, koja ima kapacitet 500 do 800 mjesta u gledateljstvu. Iznad gledališta u centralnoj dvorani smještena je galerija.

Na prvom katu  nalazi se Mala dvorana, uz koju je veliki foaje, a iz svakog ugla Gervaisa pruža se zadivljujući pogled na opatijske secesijske građevine, parkove i more.

Inače, izgradnja KTC-a Gervais koštala je 41,5 milijuna kuna bez pdv-a. Grad Opatija za izgradnju ovog centra podigao je kredit kod Erste&Steiermarkischebank d.d. 2013., na rok otplate 15 godina. Radove na izgradnji Gervaisa izvela je tvrtka GP Krk.

Urbanističko-arhitektonski koncept  KTC-a Gervais izradio je UO za prostorno planiranje Grada Opatije. Idejno rješenje APG inženjering iz Dugog sela, u suradnji s djelatnicima spomenutog gradskog odjela, koji je napravio i idejni projekt KTC-a. Glavni i izvedbeni projekt izradio je Prag d.o.o.

Do početka same gradnje objekta 15. rujna 2015.  na izradama projektne dokumentacije sudjelovalo je oko 50 stručnjaka s raznih polja djelatnosti.