Povežite se s nama

Predstavnici vijećničke većine u Gradskom vijeću Grada Opatije održali su ovog utorka, 18. srpnja, konferenciju za medije na kojoj su htjeli detaljnije javnosti približiti svoj način razmišljanja i kako će djelovati tijekom iduće četiri godine. Na konferenciji su otvorene brojne teme, pa čak i mogućnost ukidanja prireza poreza na dohodak, uvođenje besplatnih udžbenika za srednjoškolce, a istaknuto je i kako treba analizirati je li ukidanje poreza na potrošnju opatijskim ugostiteljima polučilo pozitivan učinak.

“Polako se primiče trenutak prve radne sjednice Gradskog vijeća Grada Opatije, koja će s održati 31. srpnja. Želimo pojasniti smjer kojim će se kretati ova naša koalicija u ovom mandatnom razdoblju tijekom iduće četiri godine. Jedna od točaka koju je gradonačelnik predložio za iduću sjednici je urbanistički plan uređenja Opatije, a tu je bitno ponoviti ono što smo već naglašavali. Ova predstavnička većina svoje će odluke donositi na temelju pomnih analiza i isključivo u interesu građana i grada u cjelini, bez ikakvih uskih gledanja na nekakve pojedine interese, bez obzira o čemu se radi. Kao predsjednik Gradskog vijeća donio sam odluku da točka o urbanističkom planu uređenja neće biti uvrštena na dnevni red ove sjednice”, rekao je predsjednik Gradskog vijeća, Robert Kurelić.

Zbog čega je donijeta takva odluka detaljnije je pojasnio SDP-ov Fernando Kirigin. “Prostorno planiranje je jedna od najvažnijih tema u gradu i tome se mora strateški pristupiti. Ta točka neće se naći na sjednici Vijeća ovog mjeseca, ne zato što se radi o opstruiranju, nego se radi o tome da se sada osnivaju radna tijela Gradskog vijeća, uključujući i Odbor za prostorno planiranje. Tu ima jako puno novih vijećnika koji se žele detaljno informirati o svakom detalju. Bilo je ranije burnih rasprava i dosta nezadovoljstva među građanima. Pristup će ubuduće biti bitno drukčiji, a to je čak najavio i gradonačelnik tijekom kampanje. Pozvani su svi građani da se očituju o ovoj temi. Prije nije bilo ni jasno čiji prijedlozi se razmatraju, a čiji su bili zanemarivani”, istaknuo je Kirigin.

“Želimo napraviti iskorak i uvesti jedan holistički način upravljanja gradom, odnosno donositi mjere koje imaju učinak na veći broj stanovnika u Opatiji. Poglavito se želimo fokusirati na mlade obitelji s djecom i umirovljenike. Zatražit ćemo detaljnu analizu i simulaciju učinka ukidanja prireza poreza na dohodak. Smatramo da jedna takva mjera bi utjecala na standard života u Opatiji i na potrošnju. Kastav, Viškovo, Matulji, Poreč, Mali Lošinj… Svi oni nemaju spomenuti prirez. Opatija bi isto mogla biti na toj listi. Izuzetno važno spomenuti je da treba provesti jednu sustavnu analizu učinka i ukidanja poreza na potrošnju. Jedna takva značajna mjera je možda u jednom trenutku bila potrebna, ali treba to sad dobro analizirati i vidjeti koliko je to utjecalo na turistička događanja i kvalitetu manifestacija u Opatiji”, istaknuo je Vedran Kružić, dodavši da godišnje Grad Opatija na ime prireza poreza na dohodak uprihodi oko tri milijuna kuna, što bi građani onda mogli potrošiti kod opatijskih ugostitelja i poduzetnika.

Predstavnica HSU-a, Gordana Grgurina, istaknula je nezadovoljstvo lokacijom vrtića u izgradnji na Punta Kolovi te je rečeno kako se on mogao graditi u blizini Spara na Novoj cesti ili na području Tošine.

“Mnoge mjere se trenutno donose bez detaljne analize. Zbog čega se uvode besplatni udžbenici osnovnoškolcima, a ne i srednjoškolcima? Ekvivalent ukidanja prireza poreza na dohodak je maltene isti kao ukidanje poreza na potrošnju. Mnogi moji prijatelji su ugostitelji, ako im je to bila nekakva pomoć od strane Grada, ja sam sretan. No, mnogi drugi poduzetnici u Opatiji se pitaju zašto su oni izuzeti od takvih pomoći. To je tema za jednu širu raspravu. U proračunu se vidi da su mnoge mjere nepripremljene”, smatra IDS-ov vijećnik Neven Varljen.

Na kraju se Kurelić osvrnuo na cijelu konferenciju za medije: “Sve ove teme su zasad stvar rasprave. Najvažnija poruka našeg današnjeg obraćanja je da ćemo sustavno i stručno raditi na pripremi mjera i na analizi materijala koji nam šalje gradska uprava. Zalagat ćemo se za bolju komunikaciju s građanima, to je možda i najvažnije”, poručio je član Akcije mladih.