Povežite se s nama

Vijesti

Općina Viškovo objavila Javni poziv za dodjelu kompostera za kućno kompostiranje

Objavljeno

na
Općina Viškovo objavila je Javni poziv za dodjelu kompostera za kućno kompostiranje. Riječ je o prvom ovogodišnjem javnom pozivu za dodjelu kompostera, a slični su pozivi u dosadašnjih nekoliko navrata izazvali veliki interes mještana. Ovim Javnim pozivom Općina je osigurala 260 kompostera koji će se mještanima dodijeliti bez naknade. Komposteri su zapremine 400 litara (dimenzija 80x80x91 cm), a proizvedeni su od polietilena. Pogodni su za kompostiranje otpada iz kućanstva i vrta i jednostavno se montiraju. Konstrukcija kompostera omogućuje njegovu uporabu ljeti i zimi. 

„Planom gospodarenja otpadom Općine Viškovo za razdoblje od 2017. do 2022. godine kao jedna od mjera gospodarenja otpadom definirana je i mjera osiguranja potrebne opreme za provođenje kućnog kompostiranja. Krajem 2019. i početkom 2020.-e godine u dva javna poziva podijelili smo 170 kompostera. Sredinom 2021. godine podijelili smo još 260 kompostera, a u suradnji s Komunalnim društvom Čistoća svojevremeno smo podijelili 300 kompostera. Drago mi je da interesom za kompostere naši mještani pokazuju razvijenu svijest o potrebi smanjenja količine otpada koji nastaje na kućnom pragu, a nepotrebno završava na odlagalištima. Prosječan sastav kućnog otpada ukazuje da se čak trećina takvog otpada može reciklirati na ovaj način. Kompostiranje je i najstariji i ekološki jedan od najprihvatljivijih načina smanjivanja količine biootpada. Lako se provodi u kućanstvu i daje brze rezultate pa se smanjuje količina otpada koja nepotrebno završava na odlagalištima.“, ističe voditelj općinskog Odsjeka za upravljanje i održavanje komunalne infrastrukture, javnih i društvenih objekata, zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom i poslove komunalnih djelatnosti Tibor Tramišak. 

Pravo na dodjelu besplatnih kompostera za kućno kompostiranje ima fizička osoba koja podnese cjelovit zahtjev te zadovoljava sljedeće uvjete: ima prebivalište na području Općine Viškovo, obveznik je plaćanja komunalne naknade za stambeni prostor na adresi prebivališta, nema nepodmirenih dospjelih obveza prema Općini Viškovo s bilo koje osnove, raspolaže okućnicom za smještaj kompostera na adresi prebivališta, nije joj dodijeljen komposter tijekom 2013. i 2014. godine temeljem Ugovora s KD Čistoća d.o.o. odnosno temeljem Javnih poziva Općine Viškovo iz 2019., 2020. i 2021. godine. 

Za dodjelu kompostera, mještani moraju ispuniti zahtjev koji se zajedno sa svim ostalim potrebnim informacijama nalazi na općinskim web stranicama na sljedećoj poveznici https://opcina-viskovo.hr/pocetna/javni-poziv-za-dodjelu-kompostera-za-kucno-kompostiranje-0 

Zahtjevi se moraju predati mailom na pisarnica@opcina-viskovo.hr , preporučenom poštom s naznakom datuma i vremena zaprimanja u poštanskom uredu na omotnici i to na adresu „Općina Viškovo, Vozišće 3, 51216 viškovo“ ili osobnom dostavom u pisarnicu u uredovno radno vrijeme. Rok za dostavu zahtjeva počinje objavom javnog poziva 31. siječnja 2023. godine, a završava zatvaranjem javnog poziva, odnosno objavom Obavijesti o zatvaranju javnog poziva na službenim internet stranicama Općine Viškovo. Javni poziv zatvara se u trenutku kada zaprimljeni zahtjevi, u odnosu na raspoloživi broj kompostera, dosegnu 150% ukupno raspoloživog broja kompostera, tj. ako je predano 390 i više zahtjeva i/ili ako je iscrpljen raspoloživi broj kompostera. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram